Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Thor je prvi brod na torijev reaktor
Članak
Objavljeno: 04.05.2022. 10:33

Ulstein 

VIDEO: Thor je prvi brod na torijev reaktor

Norveška pomorska kompanija predstavila koncept broda na pogon torijevog reaktora hlađenog rastaljenom soli.

VIDEO: Thor je prvi brod na torijev reaktor

Norveška pomorska grupa Ulstein predstavila je koncept svojeg novog broda pod nazivom Thor namijenjenog opskrbi i akcijama pretrage i spašavanja koji će biti pogonjen torijevim reaktorom hlađenim rastaljenom soli (MSR), koji će se koristiti za punjenje baterija.

Polarna krstarenja ne samo da se moraju nositi s potrebama za zaštitom obalnih regija Arktika i Antarktika, već i ispunjavati sve strože državne propise i pritisak ekoloških skupina. Povrh toga, zaleđeno more otežava skupo i potencijalno štetno dopunjavanje brodova daleko od luke.

Thor

Kako bi to prevladao, Ulstein razvija višenamjenski brod Thor, koji ne samo da bi mogao djelovati u polarnim morima za obavljanje istraživačkih i spasilačkih misija neovisno o dolivanju goriva, već bi također mogao puniti baterije sljedeće generacije kruzera na električni pogon.

Budući da je Thor dizajniran za punjenje budućih brodova za krstarenje, Ulstein također radi na konceptu broda na baterije Sif, dužine od 100 m,  koji će prevoziti 80 putnika i 80 članova posade, a na moru će ga dopunjavati upravo Thor, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Thor će koristiti prijenosni reaktor generacije IV MSR, koji radi na torij, a ne na uran. U MSR-u, torij je otopljen u mješavini soli zagrijane do 700 °C. Ova smjesa djeluje kao rashladno sredstvo i kao spremnik za torij. Budući da se radi o reaktoru otopljene soli, pod atmosferskim je tlakom i koristi pasivne sustave hlađenja koji mogu raditi u slučaju nužde. Ova rastaljena mješavina također znači da se reaktor može napuniti gorivom i očistiti kroz kemijsku petlju.

Prema Ulsteinu, isporučio bi dovoljno snage za punjenje četiri ekspedicijska kruzera u isto vrijeme. I Thor i Sif temelje se na Ulsteinovom dizajnu broda X-BOW, a njihov električni pogon omogućuje tiho krstarenje. Uz reaktor, Thorov dizajn ima heliodrome, vatrogasnu opremu, dizalice za spašavanje, radne čamce, laboratorije i dvoranu za predavanja.

Vezani sadržaji
Ključne riječi reaktor Thor Ulstein MSR
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->