Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Svjetlosni papir će ukloniti žarulje
Članak
Objavljeno: 03.01.2015. 13:48

LightPaper 

VIDEO: Svjetlosni papir će ukloniti žarulje

Rohinnijevu LightPaper rasvjetu ćete moći aplicirati na bilo koju površinu i zamijeniti lustere, noćne lampice i sve druge izvore svjetla.

VIDEO: Svjetlosni papir će ukloniti žarulje

Tvrtka Rohinni proizvela je LightPaper, odnosno vrstu rasvjete koja dolazi u debljini papira, a u sebi sadrži sićušne i ultratanke LED diode. Zahvaljujući tim svojstvima, ta se rasvjeta može doslovce lijepiti na svaku površinu, zidove, namještaj i razne predmete, koje će pretvoriti u diskretnu rasvjetu svih prostorija vašeg doma, a prema riječima Rohinnija, dodatna prednost joj je što se može 3D printati i izrađivati u obliku svojevrsnih svjetlosnih tapeta.

lightpaper 2

U sadašnjem obliku LightPaper je proizveden kao mješavina boje i LED-ova, koja se postavlja na provodni sloj. Objekt se potom usendviči između dva druga sloja i zapečati. Sićušne diode su veličine stanica krvi, te su raspršene po materijalu po slučajnom uzorku. Kada struja prolazi kroz diode, one svijetle, a dodatna prednost tehnologije je niska cijena troškova materijala i izrade.

Mada se već duže vremena govori o tome da će ultratanka rasvjeta doći u obliku OLED tehnologije, ništa od toga se nije ni približilo tržištu, a kako je LightPaper puno tanji i jeftiniji od OLED-a, upravo bi se on mogao prvi pojaviti u dućanima s elektroopremom.

Prije dolaska na tržište, inženjeri Rohinnija će morati riješiti kako ravnomjerno raspršiti LED diode na površinu, kako bi se dobila rasvjeta bez "crnih točaka" koje se za sada pojavljuju zbog postojeće tehnologije izrade. Za sada nije poznato koji će proizvođač električnih rasvjetnih tijela prvi licencirati njihovu tehnologiju, no vjerujemo da ćemo uskoro biti u prilici kupiti svjetlosni papir i pobacati sve žarulje u smeće.    

Izvor: Rohinni

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam