Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Predstavljen novi američki robot tenk
Članak
Objavljeno: 01.11.2019. 12:40

Ripsaw M5 

VIDEO: Predstavljen novi američki robot tenk

Ripsaw M5 se može opremiti protutenkovskim i protuzračnim topovima, a juri brzinom do 100 km/h.

VIDEO: Predstavljen novi američki robot tenk

Tvrtka Textron Systems je na AUSA 2019 sajmu i izložbi Američke vojske u Washingtonu predstavila novi agilni tenk-robot Ripsaw M5 koji je razvijen kako bi prvenstveno služio kao pratnja klasičnim tenkovima s posadom. Ovaj bespilotni tenk je teško oklopljeno robotsko borbeno vozilo koje se može opremiti različitim tipovima oružja, uključujući lansere protutenkovskih projektila i protuzrakoplovne topove.

Osim oružja Ripsaw M5 može nositi izviđački dron i manjeg robota s rukom za manipuliranje raznim objektima, a sustav za osmatranje je opremljen kamerama koje mu omogućuju savršeni vid u svim vremenskim uvjetima, uključujući i noć, kao što su naveli tijekom predstavljanja u ovom videu.

Tenk je izuzetno okretan i brz, pa može juriti brzinom do 100 km/h, a u osnovnom paketu je opremljen 30-milimetarskim Mk. Bushmaster II topom koji je namijenjen za uništavanje pješaštva, kamiona i lakih oklopnih vozila.   

Jedna od namjena robotiziranog tenka je izviđanje i nadzor, pri čemu je, kako kažu, u stanju izvoditi tihe "stealthy" manevre i koristiti kupolu opremljenu 360° optičkim i "night-vision" objektivima.

Textron Systems navodi da robotom daljinski upravljaju ljudi i da mu zasad ne namjeravaju pružiti mogućnosti autonomne operativnosti, što bi trebalo značiti da neće moći sam donositi odluke koga će terminirati a koga ne. Po nama ključna riječ Textrona sa zlokobnim prizvukom je zasad.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->