Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Pametna puška tagira metu prije nego ju pogađa
Članak
Objavljeno: 02.12.2012. 11:34

Project Gazelle 

VIDEO: Pametna puška tagira metu prije nego ju pogađa

Tvrtka TrackingPoint razvila je pametni optičko nišanski sustav za precizno navođenje vatrenog oružja.

VIDEO: Pametna puška tagira metu prije nego ju pogađa

Privatni proizvođač oružja za lov i taktičko vojno naoružanje TrackingPoint, proizveo je sustav Gazelle koji naziva "inteligentnom digitalnom optikom za praćenje", a koristiti će se u njihovoj najnovijoj XS seriji precizno navođenih pušaka.

Za razliku od vojnih sustava koje smo do sada mogli vidjeti, ovaj ne podrazumijeva posebnu municiju, metke koji posjeduju mogućnost upravljanja tijekom leta ili oružje s automatskim sustavom navođenja, već se radi, kako kažu, "o digitalnoj pomoći strijelcu drhtavih ruku".

Njihova tehnologija omogućuje strijelcu da prije pucanja digitalno označi (tagira) metu pomoću optičkog nišana opremljenog mini računalom, a kada pritisne okidač, oružje neće moći zapucati sve dok se ta oznaka na meti savršeno ne poravna s nišanom.

Drugim riječima, kada jednom tagirate metu, po njihovoj tvrdnji nećete moći promašiti, mada nam se čini da se to odnosi isključivo na metu koja se ne kreće, jer u videu kojim reklamiraju sustav ne vidimo što bi se dogodilo da meta promijeni poziciju, što je česta situacija tijekom lova ili ratnih operacija.

Tvrtka će svoju novu optiku s računalnim sustavom tagiranja ugraditi u tri svoja modela pušaka XS1 , XS2 i XS3, a usprkos tome što sumnjamo u efikasnost njihovog pametnog nišana u situacijama koje smo naveli, vjerujemo kako bi vojska i policija mogli biti zainteresirani za njega, jer mogućnost dvostruke provjere prije pucanja može biti vrlo korisna i potencijalno bi mogla spasiti kolateralne žrtve, prije svega u talačkim krizama. Puške kreću u proizvodnju iduće godine.

VIDEO: Projekt pametnog nišana Gazelle Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->