Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Najveći dron na DRONEfestu 2017
Članak
Objavljeno: 30.03.2017. 13:39

DRONEfest 

VIDEO: Najveći dron na DRONEfestu 2017

Dron razvijaju FER-ovci za NATO i služit će za transport mini podmornica.

VIDEO: Najveći dron na DRONEfestu 2017

Puno pažnje na ovogodišnjoj DRONEfest konferenciji u Zagrebu plijeni dron koji razvija tim s FER-a. Ovo je je definitivno najveći dron DRONEfesta i jedan od najvećih kvadrotor dronova na svijetu, a razvija se u sklopu NATO programa "Znanost za mir i sigurnost".

Kada bude dovršen, dron će biti u stanju prenositi 50 kg tereta, odnosno transportirati malu podmornicu (ronilicu) koja se također razvija na FER-u, a koristiti će se za misije istraživanja i nadzora na moru.

Kako bi se omogućila takva velika nosivost i povećao domet, ovaj dron koristi benzinske motore, a u svijetu je jedinstven i po sustavu upravljanja nagibom koji se provodi pomoću raspoređivanja utega, kao što možete vidjeti u našem videu.

Ovaj dron nije poletio na DRONEfestu, jer mu prvi probni letovi tek predstoje, no uopće ne sumnjamo da će ga hrvatski robotičari vrlo brzo poslati u zrak, a potom i na more. Među okupljenim posjetiteljima DRONEfesta čuli smo komentare da bi umjesto podmornice dron u NATO aranžmanu vrlo lako mogao nositi bombe i rakete, no mišljenja smo da za to već postoje Predatori i slični  "specijalizirani" borbeni dronovi, pa čisto sumnjamo da se razvija s tom namjerom.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Konferencija FER Zagreb dron DRONEfest
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->