Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Laboratorijsko meso u restoranima ove godine
Članak
Objavljeno: 09.07.2018. 13:04

Meso iz epruvete 

VIDEO: Laboratorijsko meso u restoranima ove godine

Meso za koje nije ubijena niti jedna životinja sve je bliže našim trpezama.

VIDEO: Laboratorijsko meso u restoranima ove godine

U svijetu već postoji više kompanija koje u svojim laboratorijima proizvode meso uzgojeno od matičnih stanica, a sada nam je sve bliža faza industrijske proizvodnje na velikoj skali, koja će omogućiti da takvo "čisto meso" kupujemo u dućanima i restoranima.

Josh Tetrick, direktor američke tvrtke JUST koja se do sada bavila proizvodnjom jaja, majoneze i kolača bez namirnica životinjskog podrijetla (Beyond Eggs, Just Mayo, Just Cookies), izjavio je za CNN da će se u restoranima u SAD-u i Aziji prije kraja 2018. godine pojaviti prva jela od laboratorijski uzgojenog mesa. Ukoliko to meso doista stigne na tržište, Tetrick će osvojiti milijun dolara nagrade od organizacije za prava životinja Peta koja već šest godina investira u istraživanja i tehnologiju za "in vitro" uzgoj.

Tvrtka Memphis Meats, koja se također bavi uzgojem ovakvog mesa, prije par godina je izjavila da ju izrada 450 grama laboratorijski uzgojene govedine košta oko 2.400 dolara, no navela je da će se usavršavanjem tehnologije oko 2020. godine omogućiti dolazak takve namirnice na tržište po prihvatljivoj cijeni. Ovo bi moglo značiti da se JUST već sada približio proizvodnji na industrijskoj skali, iako je za očekivati da će cijene prvih laboratorijskih mesnih obroka u restoranima biti astronomske.

Prva jela koja će se naći u ponudi biti će pileći medaljoni, kobasice i guščja jetra, a prije nego se nađu na jelovnicima morat će se riješiti i zakonska regulativa, kako bi takvo meso dobilo dozvolu za prodaju na tržištu.

Prema mišljenju stručnjaka za očuvanje okoliša, uzgoj ovakvog mesa će smanjiti stakleničke plinove, potrošnju vode i iskorištavanje plodne zemlje do 96%. Tetrick i njegovi kolege tvrde da će okus biti jednak ili čak bolji od pravog, a proizvođači hrane će mu moći dodavati sastojke koje će ga činiti puno zdravijim, poput Omega-3 masnih kiselina, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Procjenjuje se da 14,5% globalnog zagrijavanja našeg planeta otpada na emisije koje stvaraju životinjske farme, što je više od čitavog transportnog sektora, dok raskrčivanje tla i gnojivo stvaraju veliki ugljični otisak.

Tetrick i društvo kažu da više nije pitanje hoće li se zabraniti ubijanje životinja za hranu, već kada će takva regulativa stupiti na snagu.

Zanimljivo je da je prije nekih 80 godina britanski premijer Winston Churchill izjavio kako nema logike da se zbog pilećeg batka mora ubiti pile, pa vjeruje da će se uskoro batak moći uzgojiti bez životinje. Je li došlo vrijeme da se Churchillova vizija ostvari saznat ćemo uskoro.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam