Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Dodirujte remekdjela haptičkim VR rukavicama
Članak
Objavljeno: 03.07.2018. 15:21

NeuroDigital Technologies 

VIDEO: Dodirujte remekdjela haptičkim VR rukavicama

Slijepe osobe mogu tech dodirom uživati u umjetninama u Nacionalnoj galeriji u Pragu.

VIDEO: Dodirujte remekdjela haptičkim VR rukavicama

U svim muzejima i galerijama širom svijeta postoji jedno opće pravilo - "ne diraj", što znači da nigdje nije dozvoljeno dodirivati umjetnine, posebice klasična remekdjela, zbog mogućnosti da se oštete. Nažalost, svi ljudi nisu u mogućnostima promatrati umjetnička djela očima. Slijepim i slabovidnim osobama jedini način da istraže umjetnost je dodir, no zbog spomenute zabrane to im nije omogućeno, čime su uvelike uskraćeni u odnosu na sve nas ostale.

Tvrtka NeuroDigital Technologies iz tog se razloga udružila s Geometry Prague, Leontinka fondacijom i Nacionalnom galerijom u Pragu na projektu “TouchingMasterpieces”, u okviru kojeg su izradili tri remekdjela u virtualnoj stvarnosti, Michelangelovog Davida, Milosku Veneru i bistu Nefertiti. Slijepim osobama je omogućeno da dodiruju navedena remekdjela pomoću Avatar VR haptičkih kontroler-rukavica koje stvaraju realistični osjećaj dodira, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Obzirom da su osobe s oštećenjima vida jako dobro prihvatile ovaj projekt, NeuroDigital Technologies ga želi globalno raširiti. Inače, njihove Avatar VR rukavice se prodaju po cijeni od 1.100 eura.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam