Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: EasyJet razvija hibridni avion s gorivim člankom
Članak
Objavljeno: 02.02.2016. 16:41

Hibrid 

VIDEO: EasyJet razvija hibridni avion s gorivim člankom

Novi dizajn će putničkim zrakoplovima štedjeti oko 50.000 tona goriva godišnje.

VIDEO: EasyJet razvija hibridni avion s gorivim člankom

Britanski avioprijevoznik EasyJet je niskobudžetna kompanija koja za male novce nudi letenje na raznim destinacijama širom Europe, a u ljetnoj turističkoj sezoni prisutan je i u Hrvatskoj s letovima za Dubrovnik, Split i Pulu.

Kako bi još više štedjeli Europljanima novac, te učinili dobru stvar za okoliš (i svoje džepove), inženjeri i dizajneri tvrtke predstavili su svoje planove o testiranju hibridnih zrakoplova, koji će biti nadograđeni vodikovim člankom i sustavom regenerativnog kočenja koji će se koristiti da avion prilikom "taksiranja" na pisti uopće ne koristi svoje motore za kretanje.

easyJet Hybrid plane - kinetic energy recovery

EasyJet planira do 2020. smanjiti svoj ugljični otisak za 7% u odnosu na današnje vrijednosti koje iznose oko 81,05 grama CO2 po kilometru za jednog putnika.

Za koncept hibridnog zrakoplova, EasyJet je bio inspiriran studentima Sveučilišta Cranfield, koji su mu predstavili svoje ideje o tome kako bi mogla izgledati budućnost zračnog putničkog transporta, a sada će surađivati sa svojim industrijskim partnerima i dobavljačima koji bi mu trebali omogućiti da prva testiranja hibridnih zrakoplova s novom štedljivom tehnologijom započne još tijekom ove godine, kao što navode u ovom videu. 

Valja naglasiti da je prema idejama studenata koncept zrakoplova razvio EasyJetov inženjer Ian Davis, koji će biti zadužen da ga sprovede u djelo.

EasyJet trenutno raspolaže flotom s više od 249 Airbusa A319 i A320, prosječne starosti od 6 godina, te godišnje preveze više od 60 milijuna putnika.  Avioprijevoznik će od srpnja2017. početi koristiti nove hibridne A320neo zrakoplove, koji će činiti oko 13 posto flote, te će biti energetski učinkovitiji za nekih 15% u odnosu na zrakoplove koje zamjenjuju.

easyJet Hybrid plane - green taxi system

Nadamo se da će ovo još više smanjiti cijene avionskih karata i omogućiti nam da za vrlo prihvatljive novce putujemo svijetom na brz i komforan način kakav donosi zračni promet. 

Izvor: EasyJetVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->