Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Ispuh koji pretvara zagađenja u boju
Članak
Objavljeno: 20.03.2017. 14:39

Kaalink 

VIDEO: Ispuh koji pretvara zagađenja u boju

Boju stvara uređaj za pročišćavanje štetnih emisija iz svih vrsta motora s unutrašnjim sagorijevanjem.

VIDEO: Ispuh koji pretvara zagađenja u boju

Indijski startup Graviky Labs koji predstavlja spinonoff tvrtku znanstvenika Sveučilišta MIT, uhvatio se u koštac s jednim od najvećih problema današnjice, zagađenjem zraka, proizvevši uređaj pod nazivom Kaalink koji se može montirati na ispušnu cijev bilo kojeg motora s unutrašnjim sagorijevanjem i filtrirati ispušne plinove s učinkovitošću od 93 posto, a sve štetne čestice pretvoriti u boju.

Mada su detaljni tehnički procesi ovog sustava poslovna tajna, Graviky Labs kaže da se radi o uglavnom mehaničkom filtru koji hvata neizgorjeli ugljik iz ispušnih plinova.

Suosnivač tvrtke Anirudh Sharma izjavio je da Kaalink predstavlja "pametnu fuziju elektronskih senzora, mehaničkih aktuatora i sustava za prikupljanje te se vrlo jednostavno može pričvrstiti na bilo koju ispušnu cijev automobila ili motocikala, a nakon 45 minuta rada motora u stanju je doći do jedne unce (28,3 grama) boje, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Na koji način se točno iz prikupljenog ugljika proizvodi boja također ne žele objasniti, no kažu da ćete doći do kvalitetne boje koja se može prodavati na potrošačkom i industrijskom tržištu. Također navode da je njihova boja pod nazivom Air-Ink u sadašnjem stanju dovoljno kvalitetna da se može koristiti za umjetničke potrebe, no proces moraju još rafinirati kako bi se mogla naći i u printerima.

Graviky Labs je svoju boju izrađenu od čestica iz štetnih emisija promovirao u Hong Kongu, gdje su slikari i ulični umjetnici oslikavali platna i fasade koristeći zračne kistove, markere i bočice spreja.      

Air Ink grafiter u Hong Kongu

Sharma kaže da će tvrtka proizvoditi ovakve sustave i za dimnjake u tvornicama i kućanstvima, a je li ovo način na koji ćemo spasiti zrak od daljih zagađenja tek trebamo vidjeti.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam