Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Biste li sletjeli na okruglu pistu
Članak
Objavljeno: 18.03.2017. 12:47

The Endless Runway 

VIDEO: Biste li sletjeli na okruglu pistu

Ova radikalna nakošena okrugla pista mogla bi štedjeti gorivo i optimizirati zračni promet.

VIDEO: Biste li sletjeli na okruglu pistu

Kad vam netko kaže da će sagraditi zrakoplovnu pistu koja neće biti ravna već u obliku kružnice i još  nakošena poput velodroma, vjerojatno biste isprva pomislili da je lud. No kada čujete da je takva pista pod nazivom Endless Runway projekt koji financira Europska komisija, možda se zapitate ima li u tome nečeg.

Prema mišljenju vođe projekta Henka Hesselinka iz nizozemskog NLR-a (National Aerospace Laboratory), upravo to je dizajn zračnih luka budućnosti koje će povećati učinkovitost i sigurnost zračnog prometa, dok će istovremeno imati pozitivniji učinak po okoliš, štedjeti gorivo i smanjiti razinu buke.

ER 2

NLR-ova ideja zapravo nije nova, jer je takvu pistu testirala američka vojska još 1960-ih godina prošlog stoljeća, mada do danas nitko nije pokušao sagraditi komercijalnu zračnu luku po tom principu.

Ideja je u tome da se na okrugloj pisti dužine od 3,5 km s nakošenom "bankinom" omogući zrakoplovima da slijeću i uzlijeću s bilo kojeg mjesta u bilo kojem smjeru, dok nagnutost "velodroma" u potpunosti eliminira utjecaj vjetra koji predstavlja veliki problem na standardnim pistama. Hesselink i ekipa već provode testiranja takvog dizajna u simulatoru te kažu da se Endless Runway pokazuje kao potpuno učinkovit sustav, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Mada će ukupna dužina piste iznositi kao tri ravne piste, NLR kaže da će imati operativnost kao njih četiri, a ponuditi će mogućnost da tri zrakoplova istovremeno slijeću i uzlijeću u svakom trenutku.  

Testovi u simulatoru su pokazali da zrakoplovi bez ikakvih problema mogu slijetati na snažnom i slabom vjetru, kao i pri vjetrovima promjenjivih smjerova, a putnici će osjetiti tek blagi utjecaj naginjanja nalik onom kao kad putnički zrakoplov skreće u zraku. Za sada još nije poznato hoće li netko doista sagraditi prvu komercijalnu okruglu pistu, no Hesselink je uvjeren da će do toga doći vrlo brzo. Ako ništa drugo ta bi se pista mogla lako prenamijeniti za automobilske utrke tipa 500 milja Indianapolisa.  

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam