Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Centrifugalno lansiranje iz prvog lica
Članak
Objavljeno: 09.05.2022. 12:44

SpinLaunch 

VIDEO: Centrifugalno lansiranje iz prvog lica

SpinLaunch objavio video lansiranja iz prvog lica s jedinstvenim kinetičkim lansirnim sustavom.

VIDEO: Centrifugalno lansiranje iz prvog lica

Tvrtka SpinLaunch već 7 godina razvija novu tehnologiju lansiranja letjelica letjelica za koju nisu potrebne rakete, jer se umjesto njih koristi centrifugalni akcelerator na električni pogon koji se sastoji od uspravne vakuumske komore koja nakon vrtnje letjelice u centrifugi velikom brzinama do 8.047 km/h, izbacuje projektil kroz lansirnu cijev.

Osim što takav sustav eliminira potrebu za skupim i opasnim raketama, omogućuje česta uzastopna lansiranja pa bi mogao predstavljati odličnu alternativu, posebice za lansiranje manjih satelita.

Nakon nekoliko uspješnih testova velikog "puža" u kojem se projektil ubrzava enormnim brzinama u vakuumskoj komori prije nego izleti uvis, SpinLaunch je na testni projektil spojio kameru koja omogućuje da pratite let iz prvog lica, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Nakon 8 uspješnih testova, SpinLaunch je dokazao da njegov sustav drži vodu i da bi se uz malo dorade mogao koristiti za lansiranja brzinom od 6 ili više Macha te bi na kraju mogao ispucati letjelicu u orbitu Zemlje, mada će do toga proteći još neko vrijeme razvoja sustava, jer je do sada najveća postignuta visina iznosila nešto više od 9 km.

SpinLaunch ponovno naglašava da se ovaj sustav nikada neće moći koristiti za lansiranje ljudi u svemir, jer centrifugalne sile pri lansiranjima veće od 10.000 g nitko ne bi mogao preživjeti.

Vezani sadržaji
Ključne riječi lansiranje SpinLaunch
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->