Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Alarmno vibrirajuće sjedalo
Članak
Objavljeno: 28.03.2012. 16:04

Cadillac 

VIDEO: Alarmno vibrirajuće sjedalo

General Motors će u sva sjedala budućih Cadillaca ugrađivati vibrirajuće jastuke.

VIDEO: Alarmno vibrirajuće sjedalo

GM-ov odjel koji proizvodi Cadillace, odlučio je u sve nove modele koji će se isporučivati od 2013. godine, ugraditi jedinstveni sustav za upozoravanje vozača, koji će umjesto zvučnog alarma proizvoditi vibracije u sjedalu vozača.

Sustav će debitirati već ovog proljeća u njihovom novom XTS modelu, a potom će ga tijekom ljeta početi ugrađivati u Cadillac ATS.

Sustav koji se u medijskom priopćenju GM-a naziva Driver Assist (pomoć vozaču), u standardnom obliku se sastoji od "pripreme na sudare", odnosno posjeduje senzore koji mogu predvidjeti da se vozač kreće prebrzo prema nekom objektu, te automatski započinje kočenje, a u inačici koja posjeduje dodatni sustav "Awareness" (upozorenje), prepoznaje kretanje izvan idealnog pravca vožnje i uočava slijepe kutove, što sve čini pomoću radarske i senzorske tehnologije.

Jedna od najzanimljivijih karakteristika sustava je "alarmno vibrirajuće sjedalo". U osnovi se radi o vibrirajućem jastuku koji se nalazi na sjedalu vozača, a povezuje se s drugim sigurnosnim i detektorskim sustavima, pa vam može omogućiti vibriranje po raznim uzorcima, kako bi vas upozorilo na razna događanja u vožnji, poput približavanja izlasku iz lijevog ili desnog traka ceste, opasnoj vožnji "na repu" drugog sudionika prometa i mnoštvu drugih situacija u kojima će vas htjeti alarmirati.

GM navodi kako heptičke vibracije koje posjeduje ovo sjedalo nisu prenaglašene, pa će vam upozorenja dolaziti intenzitetom trešnje kakvu stvara vibriranje mobitela.

Ovo nas poprilično podsjeća na heptički GPS volan AT&T Labsa o kojemu smo pisali nedavno, pa bismo mogli reći kako će nas budući automobili konstantno tresti kako ne bismo zaspali, promašili skretanje, ili "kucnuli" susjeda na parkingu.

 

VIDEO - Vibrirajuće sjedalo u Cadillacu

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->