Nalazite se
  • Pop Tech
  • Električni generator na urin
Članak
Objavljeno: 11.11.2012. 10:52

Eko energija 

Električni generator na urin

Grupa nigerijskih tinejđerki proizvela električni generator koji radi na ljudsku mokraću.

Električni generator na urin

Na četvrtom po redu godišnjem Sajmu inovacija, tehnologija i ideja koje bi mogle promijeniti Afriku pod nazivom Maker Fair Africa, koji se nedavno održao u najvećem nigerijskom gradu Lagosu, četiri djevojke stare između 14 i 15 godina, demonstrirale su ono na čemu im mogu zavidjeti mnogi znanstvenici specijalizirani za ekološki prihvatljive tehnologije.

Njihov električni generator u stanju je proizvoditi dovoljno struje da bi žarulja od 60 watti mogla svijetliti punih 6 sati na gorivo koje se temelji na jednoj litri ljudskog urina.

urine-powered-generator

Sustav generatora radi po tom načelu da se urin stavlja u jednu elektrolitičku ćeliju koja potom odvaja vodik, koji se potom pročišćava kroz vodeni filter. Potom se usmjerava kroz plinski cilindar u cilindar od tekućeg boraksa, odnosno natrijum borata, minerala i soli borne kiseline, gdje se oslobađa vlage kako bi bio još čišći.

Nakon toga se vodik usmjerava kao pogonsko gorivo u generator koji se koristi za proizvodnju struje. Rekli bismo kako je izum prilično jednostavan i genijalan, ali u sadašnjoj fazi nije pogodan za širu primjenu jer je sustav vrlo eksplozivan. Ukoliko djevojke uspiju riješiti taj sigurnosni problem, njihov generator bi imao trostruku ulogu, stvaranje jeftine ekološki prihvatljive energije, zbrinjavanje ljudskih fekalija i smanjenje otpuštanja CO2 u atmosferu, što su problemi koji sve više pritišću čitav svijet i nadilaze probleme koji muče siromašne stanovnike Afrike. 

Izvor: Maker Fair Africa

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->