Nalazite se
  • Pop Tech
  • Razgovarajte s prvim robotom političarem
Članak
Objavljeno: 26.11.2017. 11:04

Političar SAM 

Razgovarajte s prvim robotom političarem

Robot SAM sluša mišljenje javnosti i informira stanovnike Novog Zelanda.

Razgovarajte s prvim robotom političarem

Svi koji ste ikada bili u prilici razgovarati s nekim političarem, vjerojatno ste se suočili s time da od njega gotovo nikad nećete dobiti izravan odgovor. Stanovnici Novog Zelanda (ali i svi ostali) od sada imaju priliku chatati preko Facebook Messengera s prvim robotom političarem koji bi jednog dana trebao imati svoj službeni ured i održavati stalnu komunikaciju sa svojim biračkim tijelom.

Robot SAM prema postojećim zakonima ne može donositi odluke i službeno zastupati neku stranku, no građani mu mogu postavljati pitanja o raznim problemima na Novom Zelandu iz unaprijed predefiniranih topica, nakon čega će dobiti direktan odgovor.

U trenutnoj fazi robot ima ograničene sposobnosti odgovaranja, no njegovi autori iz jedne tehnološke grupe u Wellingtonu kažu da će s vremenom njegov vokabular, razumijevanje i konverzacijske vještine rasti pa će postati pravi zastupnik naroda koji će uvijek biti spreman dati iskrene i točne odgovore i time pomagati ljudima u rješavanju različitih problema.

Valja naglasiti da SEM predstavlja trenutnu vladu Novog Zelanda pod vodstvom premijerke Jacinde Ardern koja snažno zastupa stavove o održivosti i obnovljivoj energiji, a svojim kritikama nimalo ne štedi Donalda Trumpa, pa je stoga i robot na toj liniji te sklon prezentiranju nekih novih ideja u politici.

Idući parlamentarni izbori u Novom Zelandu održavaju se 2020. godine, a mnogi građani koji su imali priliku razgovarati s prvim virtualnim političarom voljeli bi ga vidjeti na biračkim listama.

Mislimo da bi u Hrvatsku trebalo čim prije uvesti jednog takvog političara, jer su mnogi današnji veći roboti od robota

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam