Nalazite se
  • Pop Tech
  • QR kodovi u Mercedesima spašavaju unesrećene
Članak
Objavljeno: 28.05.2013. 10:51

Daimler 

QR kodovi u Mercedesima spašavaju unesrećene

Uskoro će svi Mercedesi imati QR kodove koji će pomagati vatrogascima pri ulasku u vozilo.

QR kodovi u Mercedesima spašavaju unesrećene

Tvrtka Daimler objavila je kako ima namjeru na svoja nova vozila, postavljati QR kodove koje će pripadnici vatrogasnih, policijskih i hitnih službi moći očitati mobitelom, nakon čega će dobiti pristup u kompletnu shematiku automobila, kako bi u slučaju sudara čim lakše mogli ući u njega, saznati gdje trebaju rezati lim i dobiti druge važne podatke.

Prema riječima Daimlera, ovaj sustav će vas između ostaloga informirati o zračnim jastucima, akumulatorima, spremnicima goriva, električnim kabelima, cilindrima pod visokim pritiskom i drugim komponentama, pa ćete u slučaju hibridnih vozila recimo moći saznati lokaciju baterija i kabela pod visokim naponom.

"Ova informacija može spašavati živote jer je u slučaju hitnosti svaka sekunda dragocjena", piše u medijskom priopćenju tvrtke.

Daimler je također izjavio kako je za ovaj sustav podnio zahtjev za patent s free licencom, što znači da će ga svaki proizvođač vozila moći slobodno koristiti.

Ova ideja počiva na savjetima njemačkog autokluba ADAC-a, koji savjetuje vozačima da na svojem štitniku za sunce drže A4 papir koji sadržava "mapu za spašavanje".

Mercedes ima namjeru QR kodove postavljati na unutrašnje površine poklopaca goriva, te na graničnik između dvoja vrata sa svake strane vozila, obzirom je vrlo rijetko da su oba ta područja uništena u nesrećama.  

Izvor: DaimlerVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->