Nalazite se
  • Pop Tech
  • Prva "pametna autocesta" dužine od 80 km
Članak
Objavljeno: 03.10.2013. 14:59

A14 

Prva "pametna autocesta" dužine od 80 km

Velika Britanija dobiva prvu internetski povezanu autocestu koja predstavlja i dio razvoja autonomnog prometnog sustava.

Prva "pametna autocesta" dužine od 80 km

Britanska autocesta A14 koja spaja Felixstowe i Birmingham, postat će prva internetski povezana autocesta, s krajnjim ciljem da pripremi zemlju na buduće tehnologije poput bežičnih punjača električnih automobila za punjenje električnom energijom u pokretu, te prometnog sustava namijenjenog autonomnim vozilima bez vozača.

Postavljanje ove internetske mreže dužine od 80 km plod je suradnje britanskog Ministarstva transporta, teleoperatera BT-a, te startup tvrtke iz Cambridgea Neul.

Valja naglasiti da se ne radi o WiFi mreži namijenjenoj za surfanje u automobilima, već o senzorskoj mreži spojenoj na Internet koja pomoću senzora na cesti i senzora na automobilima, prikuplja, obrađuje i šalje podatke centralnom sustavu za upravljanje prometom, koji automatski prilagođava maksimalne dopuštene brzine (oznake na informacijskim pločama), kako bi promet uvijek tekao glatko.

Pored toga ovaj sustav će biti u stanju komunicirati direktno s automobilima, te će ih prema potrebi upućivati ka alternativnim rutama kako bi izbjegli upadanje u gužve i prometne čepove, a isto tako bi mogao čak i upravljati njihovim brzinama, ukoliko se jednog dana u zakon uvede obveza ugradnje takvih sustava u automobile, odnosno zabrani korištenje "pametnih prometnica" onim vozilima koja nemaju ugrađeno "vanjsko upravljanje brzinom".

No valja naglasiti kako inicijalna ideja ovog projekta nije realizacija takvih stvari odmah u početku, već će za sada služiti samo za prikupljanje podataka o vozilima koja koriste A14, odnosno za punjenje baze podataka Ministarstva transporta.

Također valja naglasiti da ova mreža neće biti temeljena na skupim sustavima kakve koriste mobilne mreže, već će omogućiti znatno jeftiniju metodu povezivosti i prikupljanja podataka, postavljanjem malih baznih stanica na uličnu rasvjetu. Zanimljivo je i to da će se za ovaj sustav koristiti slobodne frekvencije između televizijskih kanala.

Izvor: The GuardianVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->