Nalazite se
  • Pop Tech
  • Pametne biciklističke hlačice tresu strujom
Članak
Objavljeno: 10.01.2021. 10:56

CES 2021 

Pametne biciklističke hlačice tresu strujom

Hlačice emitiraju električne impulse u mišiće biciklista kako bi im poboljšale performanse bicikliranja.

Pametne biciklističke hlačice tresu strujom

Doktorand Sveučilišta u Southamptonu, Devon Lewis, pokrenuo je startup pod nazivom InPulse, kako bi na tržište doveo prve pametne biciklističke hlačice, koje će biti demonstrirane na virtualnom CES 2021. sajmu.

Hlačice posjeduju senzore koji prate performanse rada mišića biciklista, analiziraju podatke pomoću umjetne inteligencije kojima se može pristupiti pomoću aplikacije za pametni telefona, ali imaju i dodatnu zanimljivu značajku, stimulaciju mišića pomoću udara električne struje.

Osim što analizira podatke sa senzora, Lewisov AI procjenjuje kojim mišićima treba elektrostimulacija i potom kroz žice utkane u tkaninu hlačica emitira lagane udare struje, čime mišiće tjera na kontrakciju i zatezanje. Time AI zapravo premošćuje sličnu funkciju koju inače obavlja mozak, koji šalje komande mišićima kada se nalaze pod opterećenjem.

Lewis, koji na Sveučilištu radi doktorat na temu kemijskih sinapsi između motoričkih neurona i mišićnog vlakna, smatra da ljudi imaju ograničene sposobnosti prirodnog upravljanja mišićima, pa je razvio pametne hlačice kojima se mišićima može upravljati znatno preciznije, odnosno iz njih izvući maksimalne performanse ukoliko ih stimulirate elektricitetom.

Ukoliko vas plaši ideja da vas hlačice tresu strujom dok vozite bicikl, Lewis kaže da elektrostimulacija koju stvaraju više podsjeća na lagane trnce nego na električne udare, na što se svatko može vrlo brzo priviknuti.

Lewis je svoju tvrtku osnovao uz pomoć start-up akceleratora na Sveučilištu u Southamptonu, a pomoću virtualnog CES-a će nastojati pronaći investitore koji bi mu mogli pomoći da ovaj neobični proizvod dovede na tržište.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->