Nalazite se
  • Pop Tech
  • Nevidljivost pomoću kristala kalcita
Članak
Objavljeno: 22.02.2011. 23:29

Iz SF-a u stvarnost

Nevidljivost pomoću kristala kalcita

Znanstvenici i studenti s MIT-a i University of Birmingham rade na sustavu nevidljivosti upotrebom takozvanih meta-materijala, u konkretnom slučaju kristala kalcita koji je glavni dio strukture školjke.

Nevidljivost pomoću kristala kalcita

Znanstvenici rade s kristalima kalcita koji imaju izvanredna svojstva lomljenja svjetlosti

Znanstvenici i studenti s MIT-a i University of Birmingham rade na sustavu nevidljivosti upotrebom takozvanih meta-materijala, u konkretnom slučaju kristala kalcita koji je glavni dio strukture školjke. Princip naoko djeluje jednostavno. Laički rečeno, obučete ogrtač od meta-materijala koji ima određena svojstva lomljenja svjetlosti tako da netko tko vas gleda vidi ono što je iza vas. Do sada su u prošlim istraživanjima uspjeli postići nevidljivost objekata na mikroskopskoj bazi, no sada su sve "odzumirali", odnosno uspjelo im je uspješno učiniti nevidljivom spajalicu za papir. Ono što je najvažnije, prikaz objekta iza onog koji je "nevidljiv" je gotovo trodimenzionalan, za razliku od dosadašnjih sustava koje istražuje vojska koja se za to koristila sustavima mikro LCD ekrana i kamera, koji su mogli prikazivati jedino 2D sliku, nešto poput mađioničarskih trikova s ogledalima. Znanstvenici navode kako imaju ideju kako će prikaz vrlo skoro učiniti potpuno trodimenzionalnim.
U oba eksperimenta znanstvenici su fino "ugađali" svoje kristale, da bi ih potom spajali prema suprotnim vrstama "polariteta" kristalnih struktura i potom postavljali preko željenog objekta (MIT sitni metalni štapić, Birmingham nešto veću spajalicu). U oba eksperimenta kristali su reflektirali i prelomili svjetlost da prolazi na drugu stranu objekata, što je učinilo da objekt doslovce nestane pred očim promatrača. Dr Shuang Zhang, fizičar i vodeći znanstvenihk Birminghama kaže kako je ovo veliki napredak, jer se prvi puta nevidljivost izvela na objektu koji se može posmatrati golim okom. Također napominje kako su ova istraživanja jako mukotrpna i spora, no na dobrom su putu da jednog dana razviju sustave koji bi bili montirani na automobile, zgrade, bunkere, tenkove. Istraživanje je objavljeno u znanstvenoj online publikaciji Nature Communications.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->