Nalazite se
  • Pop Tech
  • Najbolja optička iluzija godine
Članak
Objavljeno: 30.12.2021. 12:17

The Phantom Queen 

Najbolja optička iluzija godine

Pobjednik natječaja za najbolju optičku iluziju 2021. godine je znanstvenik i mađioničar Matt Pritchard.

Najbolja optička iluzija godine

Godišnji natječaj za najbolju optičku iluziju organizira američka organizacija Neural Correlate Society koju čine neuroznanstvenici, oftalmolozi, neurolozi i vizualni umjetnici koji stvaraju iluzije kako bi pomogli u otkrivanju neuronskih temelja iluzorne percepcije.

Natječaj odlučuje o najimpresivnijoj perceptivnoj ili kognitivnoj iluziji godine, koja predstavlja opažajno ili kognitivno iskustvo koje se ne podudara s fizičkom stvarnošću.

Kako se ljudsko iskustvo generira neizravno pomoću moždanih mehanizama koji su u interakciji s fizičkom stvarnošću, proučavanje iluzija nudi uvid u neuronske osnove percepcije i spoznaje.

Ovogodišnji pobjednik je iluzija pod nazivom The Phantom Queen, koju je izradio britanski znanstvenik i mađioničar Matt Pritchard i predstavlja jedinstven primjer anamorfne iluzije. To su iluzije koje gledatelju predstavljaju sliku koja se čini iskrivljenom sve dok se ne pogleda iz određene perspektive.

U ovom slučaju, Pritchardova pobjednička iluzija koristi zrcalo za stvaranje složene dvostrane anamorfne iluzije. To omogućuje Pritchardu da stvori čaroban trenutak u kojem se čini da se kraljica na šahovskoj ploči pojavljuje niotkuda u odrazu zrcala, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Ostale najbolje iluzije i pobjednike prošlih 16 godina od kako postoji natječaj možete pogledati na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->