Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Robotska platforma za dječja kolica
Članak
Objavljeno: 16.12.2021. 12:51

MobED 

VIDEO: Robotska platforma za dječja kolica

Hyundaijeva robotska platforma na kotačima MobED mogla bi naći brojne primjene u našim životima.

VIDEO: Robotska platforma za dječja kolica

Hyundai je predstavio svoju novu "ekcentričnu" robotsku platformu pod nazivom Mobile Eccentric Droid (MobED) koju će demonstrirati na predstojećem CES sajmu početkom iduće godine.

MobED izgleda kao nekakva kutija na 4 kotača i uopće ne djeluje kao neki sofisticirani robot, no Hyundai kaže da je vrlo pametna, spretna i učinkovita za korištenje u brojnim situacijama, jer se njezini kotači mogu kretati u svim smjerovima a osovine podizati prema potrebi kako bi se robot na kotačima mogao primjerice penjati stepenicama.

Hyundai je prikazao nekoliko mogućnosti korištenja platforme kao "konobarskih" robotskih kolica za prijevoz pića, telepresence komunikacijskog robota, pa čak i robotiziranih dječjih kolica, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Robotska "kolica" mogu se kretati brzinom do 30 km/h, a ugrađena baterija omogućuje 4 sata korištenja.

"Inteligentan dizajn svakog kotača s individualnim sustavom servo upravljanja omogućuje rotaciju na mjestu i kretanje u svim smjerovima, što omogućuje vrlo učinkovitu mobilnost. Sustav kontrole temelji se na ekscentričnom mehanizmu koji stabilizira robota podešavanjem visine svakog kotača prema okolini tla. MobED-ove 12-inčne pneumatske gume dodatno pomažu u apsorpciji udaraca i vibracija", navodi Hyundai u svojem priopćenju. "MobED je dugačak 67 cm, širok 60 cm, visok 33 cm i težak 50 kg. Njegov se međuosovinski razmak širi na 65 cm za optimalnu stabilnost u vožnji velikom brzinom, a zatim se smanjuje na 45 cm za manevre pri malim brzinama u složenijim okruženjima".

Hoće li MobED jednog dana ući u naše domove ovisiti će o puno stvari, ponajviše o cijeni koju ćemo vjerojatno saznati na CES-u.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Hyundai robot MobED
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->