Nalazite se
  • Pop Tech
  • Magnetska polja za neinvazivno praćenje glukoze u krvi
Članak
Objavljeno: 16.11.2023. 11:26

Synex Medical 

Magnetska polja za neinvazivno praćenje glukoze u krvi

Tvrtka koju podupire osnivač kompanije OpenAI razvila je stolni uređaj za mjerenje šećera u krvi pomoću magnetskih polja.

Magnetska polja za neinvazivno praćenje glukoze u krvi

Unatoč milijardama dolara i desetljećima istraživanja, neinvazivno praćenje glukoze ostaje neriješen problem. Gotovo 10% svjetske populacije živi s dijabetesom i moraju stalno mjeriti razinu glukoze u krvi kako bi kontrolirali svoje stanje. Danas je svako mjerenje glukoze invazivno, a većina ljudi se testira ubodom igle u prst.

Kanadska biotehnološka istraživačka tvrtka Synex Medical, sa sjedištem u Torontu koju podržava Sam Altman (izvršni direktor OpenAI-ja), razvila je alat koji može mjeriti razinu glukoze u krvi bez uboda jer koristi kombinaciju magneta niskog polja i niskofrekventnih radio valova za izravno neinvazivno mjerenje razine šećera u krvi kada korisnik umetne prst u uređaj.

Sustav se temelji na primjeni magnetske rezonancije koja se koristi za kemijsku analizu spojeva, no te tehnologije rade na visokim magnetskim poljima i vrlo su skupe, dok je Synex pronašao način da dobije jasna očitanja iz niskih magnetskih polja.

Svaki atom vodika ima jedan proton u svojoj jezgri. Ovaj proton proizvodi maleno magnetsko polje koje se mjeri kao magnetski moment. Kada se stave u vanjsko magnetsko polje i primijeni radiofrekvencijski impuls, ti će protoni rezonirati na vrlo specifičnoj frekvenciji koja se naziva Larmorova frekvencija. U određenoj molekuli, protoni će, pod utjecajem lokalnih elektrona, rezonirati na malo drugačijim frekvencijama, što omogućuje razlikovanje molekula mjerenjem frekvencija ovih vodikovih signala (u jedinicama dijelova na milijun ili ppm).

88d4527e-823b-4676-99a1-55a12ba18f11_2744x986

Pomoću magneta niskog polja minijaturizirali su ovu tehnologiju u mali i prijenosni oblik koji može stajati na nečijem stolu. Korisnik umetne prst u uređaj koji vrši mjerenja, za koja se koriste samo dvije stvari: magnetsko polje i niskofrekventni radiovalovi, a ukupna potrošnja energije znatno je manja od tipičnog pametnog telefona.

Za sada ne postoje komercijalno dostupni uređaji koji mogu mjeriti glukozu u krvi neinvazivno. Iako na tržištu postoje uređaji za mjerenje glukoze koji koriste mikroiglice, a koji su minimalno invazivni, na njima i dalje postoji rizik od infekcija, što je u slučaju Synex Medicala u potpunosti otklonjeno.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Synex Medical
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->