Nalazite se
  • Zdravlje
  • Hrvatska znanstvenica pospješuje dijagnostiku tumora
Članak
Objavljeno: 19.02.2015. 11:06

Epigenetika 

Hrvatska znanstvenica pospješuje dijagnostiku tumora

Ovo istraživanje može dovesti do kvalitetnije dijagnostike i ciljane terapije u borbi protiv tumora.

Hrvatska znanstvenica pospješuje dijagnostiku tumora

Jedan od najprestižnijih svjetskih znanstvenih časopisa Nature objavio je rad pod naslovom 'Cell-of-origin chromatin organization shapes the mutational landscape of cancer' u kojem je dr. sc. Rosa Karlić, znanstvena novakinja s PMF-a, prva autorica.

U znanstvenom radu su znanstvenici s Harvarda i Zagreba otkrili povezanost između epigenetičkih svojstava stanica tumora i ishodišnih stanica normalnog tkiva u kojem je tumor prvi puta nastao, što može dovesti do kvalitetnije dijagnostike vrste tumora, a zatim i bolje ciljane terapije. Rad je objavljen u sklopu velike međunarodne studije nazvane Epigenomics roadmap, u kojem su znanstvenici u nekoliko desetaka publikacija za koje je Nature pripremio posebno izdanje, dali pregled tzv. epigenetičkih značajki stanica tkiva ljudi.

Epigenetika istražuje svojstva živih stanica koja se nasljeđuju bez promjena u genetičkoj informaciji sadržanoj u molekuli DNK. Takva svojstva, koja uključuju, primjerice, organizaciju kromatina (promjene u načinu pakiranja kromosoma unutar stanične jezgre) ili metilaciju molekule DNK, utječu na regulaciju gena, a time i na metaboličke procese u stanicama, ali ne mijenjaju izravno niti jednu od tri milijarde baza na našoj DNK. Uglavnom se epigenetičke značajke prenose po majčinoj liniji.

Upravo je istraživanje strukture kromatina koje je dr. sc. Rosa Karlić, koristeći računalne metode, provela na zdravim stanicama petnaest različitih tkiva i osam vrsta tumora, pokazalo da maligni tumori, unatoč nekontroliranom rastu, diobi stanica i pojavom udaljenih metastaza, još uvijek zadržavaju „potpis“ tkiva i vrste stanica iz kojih su nastali. To omogućava da se analizom tumorskog tkiva predvidi i vrsta tkiva od kojeg je tumor nastao, a taj podatak je izuzetno važan u dijagnozi i tretmanu bolesti.

Osim u radu gdje je glavna autorica, ime naše znanstvenice dr. sc. Rose Karlić, pojavljuje se u istom izdanju i u radu koji zbirno prikazuje sve rezultate ove velike studije koju je koordinirao američki Nacionalni institut za zdravlje, što je izuzetno velika čast i dodatno priznanje kvaliteti doprinosa zagrebačke grupe cijelom projektu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->