Nalazite se
  • Zdravlje
  • VIDEO: 3D printano srce spasilo život djevojčici
Članak
Objavljeno: 27.01.2015. 11:02

3D printanje 

VIDEO: 3D printano srce spasilo život djevojčici

Liječnici u Miamiju su uspješno izveli složenu operaciju na srcu koristeći se 3D replikom pravog srca pacijentice.

VIDEO: 3D printano srce spasilo život djevojčici

Tehnologija 3D printanja se već duže vremena primjenjuje u medicini, posebice pri izradi protetskih pomagala, a ovih je dana svoju korisnu ulogu odigrala i pri spašavanju života četverogodišnje djevojčice Adanelie Gonzalez.

Zbog urođene srčane greške pod nazivom TAPVC (potpuni anomalni utok plućnih vena), uslijed čega se krv pumpala u krivi dio njezinog srca, djevojčica je patila od problema s disanjem, letargije i oslabljenog imunog sustava, a nakon nekoliko operacija koje su samo privremeno popravile stvar, stanje joj se pogoršalo do te mjere da su joj liječnici predviđali nekoliko tjedana života ukoliko se ne podvrgne potpunoj operaciji.

Dr. Redmond Burke i njegovi kolege iz dječje bolnice u Miamiju, stoga su odlučili napraviti operaciju za koju su koristili i dijelove srca donora, što do sada nikada nije rađeno, a kako bi sve proteklo u najboljem redu, tehnikom 3D printanja je izrađena precizna replika srca djevojčice, na kojoj su liječnici vježbali taj složen kirurški zahvat i utvrdili najbolju metodu za njegovo provođenje.

Koliko im je u samom zahvatu pomogao 3D printani model, najbolje svjedoči izjava kirurga koji je operirao djevojčicu, koji kaže da im je u ovom slučaju "3D model omogućio da pronađu način kako stvoriti kiruršku opciju za njezino preživljavanje". 

Izvor: 3D Print

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->