Nalazite se
  • Pop Tech
  • Avenger dron autonomno prati mete infracrvenim sustavom
Članak
Objavljeno: 16.08.2021. 11:30

Legion Pod 

Avenger dron autonomno prati mete infracrvenim sustavom

Ovo je prvi puta da se za lociranje i praćenje meta u zraku koristi infracrveni sustav umjesto radara.

Avenger dron autonomno prati mete infracrvenim sustavom

Tvrtka General Atomic Aeronautical Systems (GA-ASI) objavila je da je autonomni Avenger dron uspio po prvi puta autonomno locirati i pratiti mete korištenjem Lockheed Martinovog Legion Pod senzorskog sustava.

Nedavno provedena demonstracija u južnoj Kaliforniji opisuje se kao korak naprijed prema autonomnim sustavima koji mogu podržavati Manned-UnManned Teaming (MUM-T) sustav suradnje robota i ljudi u svim operacijama.

Zrak-zrak sustavi praćenja meta od strane zrakoplova i dronova do sada su koristili radare koji su locirali i "lockali" mete. To je prilično učinkovito, no radar nije uvijek dostupan. Ponekad je od velike važnosti za tajnost operacija letjeti bez uključenog radara, a neprijateljske snage mogu koristiti sustave za ometanje radara ili na području djelovanja može biti previše interferenci i pozadinske buke da bi radar mogao ispravno raditi.

pod

Kako bi riješio taj problem, Lockheed Martin je razvio Legion Pod koji se već pričvršćivao na F-16 i F-15C lovce. Sustav veličine 2,5 m x 41 cm zamjenjuje aktivni radar s pasivnom IRST21 senzorom koji sadrži ugrađeni računalni sustav za procesiranje podataka za praćenje meta u zraku korištenjem infracrvenog zračenja.

Obzirom da sustav koristi integrirano rješenje za koje nije potrebno raditi nikakve modifikacije na zrakoplovima, moguće ga je instalirati u Avenger Mission Management System (MMS) sustav za manje od 3 mjeseca, nakon čega može komunicirati s autonomnim Avenger dronom koristeći Open Mission Systems (OMS) standarde za poruke, što čini instalaciju bržom i jeftinijom.

Tijekom nedavno provedenih testova, Avenger je koristio Legion Pod za detektiranje više meta u obliku brzih zrakoplova na području i slanje tracking podataka sustavu drona koji potom može precizno lansirati projektile za obaranje projektila ili aviona.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->