Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.12.2022. 14:40

Službeno 

USB Type-C obavezan za sve uređaje u EU

Od 28. prosinca 2024. svi uređaji koji se prodaju u državama članicama Europske unije moraju biti opremljeni USB-C utorom.

USB Type-C obavezan za sve uređaje u EU

U Službenom listu Europske unije (Official Journal of the European Union) objavljeno je da na snagu od 28. prosinca 2024. godine na snagu stupa direktiva "Common Charger" (uobičajeni punjač) koja propisuje obaveznu ugradnju USB Type-C utora na sve uređaje i gadgete s punjivim baterijama koji se prodaju na teritoriju država članica EU.

To znači da od tog datuma, svaki novi telefon, tablet, slušalice, ručna igraća konzola, mobilni zvučnik, e-čitač, tipkovnica, miš i mobilni navigacijski sustav koji se prodaju u EU moraju imati podršku za USB-C, a ako je punjenje jače od 15 W, tada moraju integrirati i tehnologiju za punjenje USB Power Delivery.

Ovo će najviše naštetiti Appleu koji je tijekom procesa usvajanja novog zakona uložio nekoliko protesta, no sada će se morati povinovati odluci Europske unije i na svojim novim iPhoneovima i iPadovima dodati funkcionalne USB-C utore.

Europska unija također traži da se USB Type-C nađe i na svim laptopima koji se prodaju na njezinim teritorijima, ali ta uredba stupa na snagu tek 28. travnja 2026. godine.

Vezani sadržaji
Ključne riječi EU USB Type-C
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->