Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.11.2022. 13:44

Francuska 

Novi zakon traži solarne panele na parkiralištima

Francuska uvodi novi zakon koji je u skladu sa smjernicama EU o korištenju obnovljive energije.

Novi zakon traži solarne panele na parkiralištima

Francuski senat odobrio je zakon koji zahtijeva da parkirališta s najmanje 80 mjesta budu pokrivena solarnim pločama.

Prema toj odluci parkirališta s između 80 i 400 mjesta imat će pet godina od srpnja 2023. da budu usklađena s novim zakonom, dok će na svim većima najmanje pola površine parkirališta morati biti pokriveno solarnim panelima. Francuska vlada kaže da bi plan, prvenstveno usmjeren na parkirališta izvan autocesta i glavnih cesta, mogao proizvesti do 11 gigavata električne energije, što je ekvivalent 10 nuklearnih reaktora.

Postoje neke značajne iznimke. Kada vanjska parkirališta imaju "tehnička, sigurnosna, arhitektonska, baštinska i ekološka ograničenja", mogu biti izuzeta. Parcele u sjeni drveća na barem polovici svoje površine također mogu izbjeći zahtjev, kao i parkirališta za kamione. Konačno, kada se ugradnja panela "ne može ispuniti pod ekonomski prihvatljivi uvjetima" (nešto što bi moglo pokriti širok raspon scenarija), oni se također mogu isključiti.

Povrh solarnih parkirališta, francuska vlada razmatra izgradnju velikih solarnih farmi na praznom zemljištu pored autocesta, željezničkih pruga i poljoprivrednih površina. Nacionalni željeznički operater SNCF također planira instalirati više od milijun četvornih metara solarnih panela do 2030. godine, u nastojanju da smanji kupnju energije za četvrtinu.

Nije jasno kako će operateri parkirališta platiti ove instalacije ili koliku će financijsku pomoć država osigurati.

Početkom ove godine, predsjednik Emmanuel Macron postavio je cilj deseterostruko povećanje proizvodnje solarne energije na više od 100 GW i gradi 50 vjetroelektrana na pučini mora za dodatnih 40 GW. Francuska trenutno proizvodi 25 posto svoje električne energije iz obnovljivih izvora energije. Također je došlo do kašnjenja u popravcima nuklearnih elektrana, zbog čega je državna elektroenergetska tvrtka EDF smanjila predviđenu proizvodnju, pogoršavajući probleme s opskrbom energijom uzrokovane ratom u Ukrajini.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->