Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.10.2022. 13:40

Kina 

Najveći power bank na svijetu spojen na mrežu

Kineski grad Dalian prebacio se na potpuno novi sustav za pohranu energije koji se temelji na tehnologiji vanadijeve protočne baterije.

Najveći power bank na svijetu spojen na mrežu

Novi sustav za pohranu energije pod nazivom "Dalian Flow Battery Energy Storage Peak-shaving Power Station", priključen je na električnu mrežu kineskog grada Daliana i moći će osiguravati električnu energiju za 200.000 stanovnika dnevno.

S inicijalnim kapacitetom od 400 MWh i outputom od 100 MW, sustav će predstavljati svojevrsni power bank za čitav grad i pomagat će u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora poput energije vjetra i Sunca.

Sustav koji se temelji na tehnologiji vanadijeve protočne baterije i  razlikuje se od uobičajenih litij-ionskih baterija koje se koriste u električnim vozilima i telefonima.

Baterije koriste ogromne tankove za pohranu kemijske energije u formi tekućih elektrolita koji se mogu konvertirati u elektricitet prolaskom fluida kroz specijalnu membranu.

d2

To čini protočne baterije relativno jeftinim i učinkovitim sustavom za pohranu obnovljive energije, jer mogu pohranjivati energiju mjesecima.

Ova ideja se već istraživala kroz "redoks protočnu bateriju" od 120 MW izgrađenu u podzemnim slanim špiljama, koja može pružati dovoljno dnevne energije za 75.000 kućanstava u Jemgumu u sjeverozapadnoj Njemačkoj. Kineska inačica u početku neće sasvim zadovoljiti ovu izlaznu snagu, ali je dizajnirana da se poveća i na kraju proizvodi 200 MW s kapacitetom od 800 MWh.

Kina se nada da će postrojenje u Dalianu poslužiti kao demonstracija kako protočne baterije mogu poboljšati pouzdanost i upravljati povremenim naglim skokovima u potražnji za energijom, te pomoći zemlji da radi na smanjenju svojih emisija ugljika.

Izvor: Kineska akademija znanosti

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->