Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.05.2022. 15:06

Kriminal na Mjesecu 

Kanada širi kazneni zakon na Mjesec

Kanada radi na uvođenju zakonodavstva koje će pokrivati kriminalne radnje počinjene na Mjesecu.

Kanada širi kazneni zakon na Mjesec

U Donjem domu kanadskog parlamenta 29. travnja ove godine biti će održano prvo čitanje novog amandmana kaznenog zakona Bill C-19 pod nazivom "Civil Lunar Gateway Agreement Implementation Act."

Taj amandman bi trebao zakonski pokriti Kanađane koji u svemiru počine djelo koje bi se na kanadskom tlu na Zemlji smatralo kaznenim djelom.

Kanada je 2019. godine postala prva zemlja koja je potpisala sporazum o projektu povratka čovjeka na Mjesec Artemis sa Sjedinjenim Državama. Tim sporazumom Kanada se obvezala isporučiti robotsku ruku Canadarm3 za orbitalnu svemirsku lunarnu orbitalnu postaju Gateway, u zamjenu za sudjelovanje svojih astronauta u misijama na Mjesecu.

Ako se dio svemirskog kaznenog prava ratificira, to bi imalo široke implikacije na međunarodnu kriminalističku nadležnost u svemiru.

Donošenje novih mjera svemirskog zakona vjerojatno će potrajati mjesecima, kroz proces koji uključuje ispitivanje odbora, tri čitanja i potvrdu u Donjem domu, te ispitivanje i potvrdu od strane kanadskog Senata prije suglasnosti koju mora izdati britanska kraljica.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Mjesec Kanada amandman kazneni zakon
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->