Nalazite se
Članak
Objavljeno: 20.01.2022. 14:37

Europski parlament 

Europa zabranjuje praćenje na internetu

U EU parlamentu je prošla zabrana uzimanja podataka građana u svrhu oglašavanja na internetu.

Europa zabranjuje praćenje na internetu

Svi dobro znamo da čim se spojimo na internet postajemo žrtvama nečijeg praćenja. Kolačići, oglasi, lažne vijesti, dvosmislene privole, nedovoljno precizirane GDPR odredbe i druge metode perfidno se koriste da nam zavire u operativni sustav računala, telefona ili drugog gadgeta s ciljem da nauče naše navike i interese, kako bi nam plasirali neželjene oglase ili nam lansirale neku prijevaru.

Hrvatska zastupnica EU parlamenta Biljana Borzan obavijestila je hrvatsku javnost da toga više neće biti, jer je Europski parlament usvojio prijedlog o zabrani praćenja građana na internetu putem oglasa tijesnom

Nova pravila će se odnositi i na trgovinu na internetu, gdje kupac često ne dobije onaj proizvod koji je vidio u nekom oglasu, jer će sad, prema Borzan, primjerice Facebook biti obavezan provjeriti sve kompanije koje se na njemu oglašavaju, ali i pokrenuti kvalitetnu službu za pritužbe korisnika.

Ako niste svjesni kako funkcioniraju popularni "kolačići" i ne znate da se vaši podaci šalju na adrese više od 700 kompanija diljem svijeta, preporučamo vam da pročitate naš članak u kojem nam sve to otkriva vodeća hrvatska stručnjakinja za GDPR i privatnost Biljana Cerin na ovoj poveznici.

Nakon finalnog glasovanja danas poslije podne, prijedlog Parlamenta će ući u pregovore s Vijećem i Komisijom.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->