Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Elon Musk: Svijet će ostati bez struje i transformatora 2025
Članak
Objavljeno: 01.03.2024. 12:26

Energetika i AI 

Elon Musk: Svijet će ostati bez struje i transformatora 2025

Šef Tesle i SpaceX-a upozorava da bi se svijet iduće godine mogao suočiti s velikim nestašicama struje i električnih transformatora.

Elon Musk: Svijet će ostati bez struje i transformatora 2025

U pitanjima i odgovorima telefonskim pozivima na konferenciji Bosch Connected World, Elon Musk je najvećim dijelom govorio o samovozećim automobilima i humanoidnim robotima, ali se ujedno osvrnuo na nevjerojatan rast umjetne inteligencije.

"Nikad nisam vidio da ijedna tehnologija napreduje brže od ove. Nedostatak čipova je možda iza nas, ali umjetna inteligencija i električna vozila šire se tako velikom brzinom da će se svijet sljedeće godine suočiti s problemima u opskrbi električnom energijom i transformatorima", kaže Musk.

"Čini se da se izračunavanje umjetne inteligencije na Internetu povećava za faktor 10 svakih šest mjeseci. Očito je da se to ne može nastaviti tako visokom stopom zauvijek ili će premašiti masu svemira. Mislim da smo stvarno na rubu vjerojatno najveće tehnološke revolucije koja je ikada postojala", dodaje Musk i kaže da su prije godinu dana nedostajali čipovi za neuronske mreže i tada mu je bilo vrlo lako predvidjeti da će sljedeći nedostatak biti transformatori za smanjivanje napona. "Morate napajati te stvari. Ako imate 100-300 kilovolti iz mreže i mora se smanjiti sve do šest volti, to je puno posla za transformatore", zaključuje Musk i predviđa da će sljedeća nestašica biti električna energija jer se neće moći osigurati dovoljno energije za pokretanje svih čipova.

Musk predviđa da bismo nestašice struje mogli osjetiti već iduće godine te stoga apelira na stvaranje ogromnih količina električne energije i gradnju čim više sustava koji će je stvarati iz obnovljivih izvora.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Elon Musk
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->