Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.03.2024. 15:33

Europska komisija 

EU kaznila Apple s 1,8 milijardi eura

Apple će platiti 1,8 milijardi eura zbog zlouporabe dominantnog položaja na tržištu za distribuciju aplikacija za streaming glazbe.

EU kaznila Apple s 1,8 milijardi eura

Europska komisija kaznila je Apple s više od 1,8 milijardi eura zbog zlouporabe dominantnog položaja na tržištu za distribuciju aplikacija za streaming glazbe korisnicima iPhonea i iPada putem App Storea.

Komisija je utvrdila da je Apple primijenio ograničenja na programere aplikacija sprječavajući ih da informiraju korisnike iOS-a o alternativnim i jeftinijim uslugama pretplate na glazbu dostupnima izvan aplikacije, što je protuzakonito prema antimonopolskim pravilima EU-a.

Apple je trenutno jedini pružatelj App Storea u kojem programeri mogu distribuirati svoje aplikacije, kontrolira svaki aspekt iOS korisničkog iskustva i postavlja uvjete i odredbe kojih se programeri trebaju pridržavati kako bi bili prisutni na App Storeu i mogli doprijeti do iOS korisnika u EEA (Europskom gospodarskom prostoru).

Istraga Komisije otkrila je da Apple zabranjuje programerima aplikacija za streaming glazbe da u potpunosti informiraju korisnike iOS-a o alternativnim i jeftinijim uslugama pretplate na glazbu dostupnima izvan aplikacije i da daju bilo kakve upute o tome kako se pretplatiti na takve ponude.

Programeri aplikacija također su bili spriječeni kontaktirati svoje vlastite novostečene korisnike, na primjer putem e-pošte, kako bi ih obavijestili o alternativnim opcijama cijena nakon što su postavili račun.

U odluci EK zaključuje se da Appleove odredbe protiv upravljanja predstavljaju nepoštene uvjete trgovanja, što predstavlja kršenje članka 102. Ugovora o funkcioniranju Europske unije ('TFEU'). Ove odredbe protiv upravljanja nisu niti potrebne niti razmjerne za zaštitu Appleovih komercijalnih interesa u odnosu na App Store na Appleovim pametnim mobilnim uređajima i negativno utječu na interese korisnika iOS-a, koji ne mogu donositi informirane i učinkovite odluke o tome gdje i kako kupiti pretplate na streaming glazbe za korištenje na njihovim uređajima.

Appleovo ponašanje, koje je trajalo gotovo deset godina, moglo je navesti mnoge korisnike iOS-a da plaćaju znatno više cijene za pretplate na streaming glazbe zbog visoke provizije koju je Apple nametnuo programerima i prenio na potrošače u obliku viših cijena pretplate za ista usluga na Apple App Storeu.

"Štoviše, Appleove odredbe protiv upravljanja dovele su do nenovčane štete u obliku degradiranog korisničkog iskustva, jer su se korisnici iOS-a morali uključiti u 'glomazno' pretraživanje prije nego što su pronašli put do relevantnih ponuda izvan aplikacije ili se nikada nisu pretplatili ni na jednu servis jer nisu sami pronašli pravi", navodi Europska komisija u svojem priopćenju.

Pri određivanju visine kazne Komisija je uzela u obzir trajanje i težinu prekršaja kao i ukupni promet i tržišnu kapitalizaciju Applea. Također je uračunato da je Apple dostavio netočne podatke u okviru upravnog postupka.

Osim toga, Komisija je odlučila osnovnom iznosu kazne dodati dodatni paušalni iznos od 1,8 milijardi eura kako bi osigurala da ukupna kazna izrečena Appleu bude dovoljno odvraćajuća. Takva paušalna novčana kazna bila je potrebna u ovom slučaju jer se značajan dio štete prouzročene kršenjem sastoji od nenovčane štete, koja se ne može ispravno obračunati prema metodologiji koja se temelji na prihodima kako je navedeno u Smjernicama Komisije o kaznama iz 2006. Nadalje, kazna mora biti dovoljna da odvrati Apple od ponavljanja sadašnjeg ili sličnog prekršaja.

Komisija je zaključila da je ukupni iznos kazne od preko 1,8 milijardi eura razmjeran Appleovim globalnim prihodima i neophodan za postizanje odvraćanja.

Komisija je također naredila Appleu da ukloni odredbe protiv upravljanja i da se suzdrži od ponavljanja kršenja ili od usvajanja praksi s jednakim ciljem ili učinkom u budućnosti.

margrethe-vestager_0

Apple je cijelo desetljeće zlorabio svoju dominantnu poziciju na tržištu distribucije aplikacija za streaming glazbe putem App Storea. Učinili su to tako što su programerima zabranili da informiraju potrošače o alternativnim, jeftinijim glazbenim uslugama dostupnim izvan Appleovog ekosustava. To je protuzakonito prema antimonopolskim pravilima EU-a, pa smo danas kaznili Apple s više od 1,8 milijardi eura, izjavila je Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica EK zadužena za politiku tržišnog natjecanja.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Apple Europska komisija
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->