Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.05.2022. 12:53

DTK mreža 

Zagreb može dobiti stotine milijuna kuna za najam DTK

DTK Infrastruktura u kojoj se nalaze podzemni telekomunikacijski kabeli telekoma mogući su izvori ozbiljnog novca za grad, ali...

Zagreb može dobiti stotine milijuna kuna za najam DTK

Nakon brojnih višegodišnjih sudskih parnica Grad Zagreb još uvijek nije uspio položiti svoje vlasništvo nad takozvanom DTK mrežom (distributivno-telekomunikacijskom kanalizacijom), odnosno infrastrukturom izgrađenom ispod zagrebačkih cesta i nogostupa kroz koju su provučeni telekomunikacijski kabeli.

Zagrebački holding se nada kako bi uskoro trebao biti razriješen vlasničko-imovinski i korisnički spor nad pravom vlasništva nad DTK-om naslijeđen iz ne-vlasničkog komunističkog sustava, u kojem je šahtove i kanale namijenjene kabelskom povezivanju telefonskih centrala te kućnih i poslovnih telefona gradio i spajao svatko, od samoupravnih interesnih zajednica (SiZ-ova), mjesnih odbora, gradova i sela, pošte, cestara, željezničara, općedruštvenih poduzeća bez titulara, vlasnika privatnih parcela itd, a da je rijetko tko imao za to valjane dozvole i vlasništvo upisano u katastrima i zemljišnim knjigama.

Zajedničko je bilo svima samo to da su telefonske priključke izravno ili kroz različite samodoprinose naplaćivali krajnjim korisnicima, narodu.

Ukoliko sudska presuda bude u korist Grada Zagreba, polaganje prava nad vlasništvom DTK mreže bi značilo da svi koji koriste mrežu, odnosno u njoj imaju provučene kabele za svoje usluge, trebaju plaćati naknade Zagrebačkom holdingu, što bi u gradski proračun moglo donijeti na stotine milijuna kuna.

O kakvoj se imovinsko-pravnoj sapunici radi i može li se ta problematika napokon riješiti pročitajte u članku objavljenom na portalu zagrebi.hr na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Grad Zagreb DTK mreža
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->