Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.11.2022. 14:41

Dan FER-a 

Vizija budućnosti novog rektora FER-a

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva održala se svečanost obilježavanja Dana FER-a, na kojoj je istaknuto izlaganje imao novi rektor Vedran Bilas.

Vizija budućnosti novog rektora FER-a

Na svečanosti obilježavanja Dana FER-a, pored djelatnika fakulteta i studenata, prisustvovali su brojni visoki uzvanici, predstavnici vlasti, znanstvenih, obrazovnih i vojnih institucija te gospodarstva, među njima i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora i saborski zastupnik Miro Totgergeli, ministar gospodarstva i održivog razvoja izv. prof. dr. sc. Davor Filipović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić.

Robert Hranj, Miro Totgergeli, Davor Filipović, Tomislav Tomašević, Stjepan Lakušić

Najuspješnijim studentima su tradicionalno dodijeljene brojne nagrade i priznanja. Plaketa Josip Lončar, najprestižnija je nagrada Fakulteta elektrotehnike i računarstva, koja nosi naziv po akademiku prof. Josipu Lončaru, osnivaču razvoja elektrotehnike u Hrvatskoj te laboratorijskih znanstvenih istraživanja u elektronici. Dodijelile su se i nagrade za znanost, nagrade Roberto Giannini za izvrsnost u nastavi i radu sa studentima te brojne nagrade FER-ovih partnera iz gospodarstva koji time podržavaju izvrsnost FER-ovih studenata.

Nagrada

Najzanimljiviji dio svečanosti je bilo izlaganje dekana FER-a prof. dr. sc. Vedrana Bilasa koji je predstavio svoju viziju FER-a, vodeće hrvatske obrazovne i istraživačke institucije u području elektrotehnike, informacijskih i komunikacijskih tehnologija te računarstva, koja, pored 700 djelatnika, okuplja zajednicu od 4000 studenata na svim razinama studija.

Dekan Bilas se posebno osvrnuo na društvenu ulogu FER-a te na okruženje i infrastrukturu kakve FER treba da bi ispunio svoje pune potencijale s ciljem daljnjeg poticanja rada svojih iznimnih znanstvenika i inženjera koji već desetljećima generiraju nova znanja te osnažuju hrvatsko gospodarstvo i znanstvenu izvrsnost.

"Hrvatski tehnološki startupi mogli su se održati i izrasti u jednoroge zahvaljujući talentima koji su znanja stekli na ovom fakultetu"

Vedran Bilas je u svojem izlaganju najviše isticao plan obnove i proširenja kapaciteta FER-a na postojećoj adresi, kao i važnost projekta gradnje sveučilišnog kampusa na Borongaju.

"Na FER-u se prijavljuju maturanti koji su imali najbolje rezultate državne mature u matematici i fizici, trenutno ih studira oko 4000, a prijavljuje ih se dvostruko više. Da bi svi mogli studirati potrebni su veći kapaciteti", rekao je dekan Bilas, koji je potom istaknuo i potrebu za pružanjem boljih uvjeta domaćim i stranim profesorima kako bi im bilo atraktivno raditi na FER-u.

f5

"Planiramo pokrenuti kratke programe usavršavanja, kao i ciljane programe obrazovanja u suradnji s partnerima iz Hrvatske i inozemne industrije. FER danas ima 694 zaposlenika, od kojih 296 ima doktorat znanosti. Na FER-u su aktivna 293 istraživačka razvojna projekta ukupne vrijednosti od preko 30 milijuna eura. Većina je financirana iz europskih fondova. Surađujemo s CERN-om, imamo projekt Europske svemirske agencije i Europskog obrambenog fonda.

Imamo profesore među 2 posto najcitiranijih na svijetu u području umjetne inteligencije, elektroenergetike i elektromehaničke pretvorbe

FER je integriran u europski istraživački prostor. Zapošljavamo doktorande, istraživače i profesore iz inozemstva. Da bismo u tome bili uspješniji i konkurentniji trebamo regulatorni okvir koji prepoznaje zapošljavanje u znanosti i omogućuje atraktivne razine plaća. Ne možemo očekivati zapošljavanje vrhunskih stranih istraživača i profesora na plaće potpisane uredbom o koeficijentima. Žao nam je da ti naši prijedlozi nisu uključeni u novi zakon o visokom obrazovanju. Hrvatski tehnološki startupi mogli su se održati i izrasti u jednoroge zahvaljujući talentima koji su znanja stekli na ovom fakultetu", navodi Bilas koji se potom ponovno vratio na proširenje prostora fakulteta.

"Kako ćemo obnoviti i proširiti FER-ove prostore? Trebamo dodatnu infrastrukturu. Računamo da zaslužujemo mjesto među infrastrukturnim projektima koji će biti financirani od Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a za to se kvalificiramo jer imamo profesore među 2 posto najcitiranijih na svijetu u području umjetne inteligencije, elektroenergetike i elektromehaničke pretvorbe. Bez FER-a nema razvoja STEM-a u Hrvatskoj i rasta poduzeća u sektoru informacijsko-komunikacijske tehnologije, niti digitalne transformacije. Spremni smo za iskorake koje naše Sveučilište, Grad Zagreb i Hrvatska već dugo čekaju. Pravi tehnološki inovacijski kampus na Borongaju je mjesto na kojem su okupljena hrvatska tehnološka poduzeća i partneri iz inozemstva.

Ne možemo očekivati zapošljavanje vrhunskih stranih istraživača i profesora na plaće potpisane uredbom o koeficijentima

FER je koordinator projekta europskog inovacijskog središta za digitalnu transformaciju kojim snažno podupire poduzeća, posebice mala i srednja te javni sektor u digitalnoj transformaciji i koji može odmah sada integrirati u okruženje tehnološkog kampusa.

dekan

Bit ćemo jak i pouzdan partner novoj upravi Sveučilišta u Zagrebu u provedbi inicijative kampusa Borongaj. Nastavit ćemo izvrsnu suradnju s fakultetima iz tehničkog područja i prirodoslovlja, kao i pokretanje interdisciplinarnih projekata u obrazovanju i istraživanju s fakultetima iz društvenog i humanističkog područja i umjetničkim akademijama.

Hrvatska treba FER, ali i FER treba Hrvatsku

Kao vodeća institucija ovog Sveučilišta po broju projekata i s izvrsnom organizacijom uvijek i rado ćemo prenositi naša iskustva i znanja drugim sastavnicama i surađivati s upravom Sveučilišta. Da se izrazim sportski, postavili smo visoke standarde, igramo ligu prvaka i želimo potvrdu te kvalitete vidjeti na međunarodnim rang listama.

Hrvatska treba FER, ali i FER treba Hrvatsku, izjavio je na kraju svojeg izlaganja Vedran Bilas. 

Snimku čitave svečanosti obilježavanja Dana FER-a možete pogledati na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi FER Vedran Bilas
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->