Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.05.2024. 16:21

Vještine budućnosti

VIDI X prezentiran na WorldSkills Croatia 2024

Skoro 400 najboljih učenika i učenica natjecalo se na državnom natjecanju, a dvije tehničke škole su u svojim radovima koristile i VIDI X mikroračunalo

VIDI X prezentiran na WorldSkills Croatia 2024

U srijedu je i službeno završilo još jedno državno natjecanje strukovnih škola WorldSkills Croatia 2024. To je najveće takvo natjecanje u ovom dijelu Europe, koje za cilj ima popularizaciju upisa u strukovne škole, povezivanje učenika strukovnih škola s budućim poslodavcima i promicanje izvrsnosti strukovnog obrazovanja. 

Nešto više od 350 najboljih učenika i učenica natjecalo se u 42 discipline, gdje nalazimo cijeli spektar zanimanja - od slastičara, soboslikara i stolara do robotičara, tehničara za računarstvo i drugih IT zanimanja. 

Među natjecateljima, našli su se učenici koji su za svoje radove primijenili i VIDI X mikroračunalo, koje im je pomoglo u realizaciji njihovih ideja. 

Točno 5.290 glasova prikupljeno je do 10. travnja 2024. u online glasanju za odabir najboljih radova na WSC smotri 2024.

Jedna takva škola je Tehnička škola Čakovec, čiji je učenik Noel Špoljarić osvojio 3. mjesto u smotri Elektrotehnika i računalstvo s radom Križić kružić i na taj način si osigurao predstavljanje radova škole u sklopu ovog državnog natjecanja učenika strukovnih škola, gdje nam je i pokazao svoje rješenje. 

Slika3

Ovaj Križić-kružić je verzija u kojoj dva tima pomiču svoje X i O po igraćoj ploči 3x3, a kako bi dobili pravo poteza moraju točno odgovoriti na pitanja iz matematike ili nekog drugog predmeta poput povijeti, geografije, engleskog itd., ovisno o tome kako se igra namjesti.

Na štandu Tehničke škole Čakovec mogli ste vidjeti i rad drugog razreda - simulaciju letenja dronom kojim se upravlja uz pomoć originalnog daljinskog za dron, a letite po virtualnim prostorijama škole. 3D dizajn napravljen je u Blenderu dok je sve finiširano u Unity 3D engineu.

Slika4

Osim navedenih radova, učenici Tehničke škole Čakovec predstavili su i svoju igru utrka automobila za VIDI X mikroračunalo. Ova igra omogućava dvojici igrača da upravljaju svojim vozilima putem ESP-NOW komunikacije, koristeći VIDI X uređaje. Implementacijom bežične komunikacije putem ESP-NOW, igra omogućava razmjenu podataka između dva VIDI X mikroračunala, uključujući trenutne koordinate vozila, brzinu, rotaciju, te ukupnu prijeđenu udaljenost.

Slika5

Korištenje ILI9341 TFT LCD ekrana osigurava prikaz igre u realnom vremenu, dok korisnički unos dolazi putem tipki spojenih na analogne i digitalne pinove. Taj projekt ne samo da demonstrira tehničke i intelektualne sposobnosti učenika u programiranju i elektronici, već i njihovu kreativnost u razvoju interaktivnih aplikacija.

Slika6

Na kodu VIDI X auto utrke radio je tim 3D _Owls sastavljen od 4 učenika četvrtih razreda Tehničke škole Čakovec koji su osvojili 1. mjesto na Game Dev Challenge 2024 natjecanju u izradi igara za VIDI X mikroračunalo i time osvojili vrijedne nagrade pokrovitelja White Shark, kao i 1.000,00 eura novčane nagrade.

Slika7

Dodjelu nagrada na WorldSkills Croatia 2024. možete pratiti u ovom videu.

VIDI X mikroračunalo moglo se vidjeti i na štandu Obrtničko-industrijske škole, Županja. Kako bi privukli učenike, osim robotske ruke i drugih radova, na VIDI X mikroračunalu ponudili su popularnu igru Flappy Bird na kojoj se mogao vidjeti najbolji rezultat od 49 bodova.

IMG-20240515-WA0001
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->