Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.09.2011. 11:45

3D HRVATSKA 

U tajnosti snimljena cijela država

Prema pisanju Večernjeg lista, tvrtka Geofoto napravila je po narudžbi Vlade 3D kartu Hrvatske kako bi lakše mogla nadzirati legalizaciju bespravne gradnje.

U tajnosti snimljena cijela država

Geofoto je vodeća europska tvrtka u geodeziji i geoinformatici, a za snimanje je korišten specijalni zrakoplov i kamera vrijedna čak milijun eura! Avion je letio na visini od 3 tisuće metara i snimio sve građevinske objekte u Hrvatskoj!

Prema riječima predsjednika uprave Geofota Zvonka Biljeckog, snimanje je trajalo 45 dana. Naime, kako bi kvaliteta snimaka bila najbolja moguća, snimali su isključivo kada je bilo lijepo vrijeme. Na karti se detaljno vidi čak i najmanja građevina, a na njoj se mogu prepoznavati nijanse do veličine teniske loptice i definirati i vrsta materijala.

“Radili smo u velikoj tajnosti jer je ovo jako osjetljiva tema. Dosad se uvijek izlazilo ususret onima koji su uzurpirali prostor, a sada nije bilo te mogućnosti pa smo dobili objektivan prikaz stanja u prostoru. Senzori kojima smo se koristili još nisu upotrijebljeni u Europi“ -  izjavio je za Večernjak Zvonko Biljecki.

Podaci s karte usklađivat će se s podacima iz katastra i zemljišnih knjiga, a naknada za legalizaciju bit će od 200 do 40 tisuća kuna. Najviše će platiti oni koji su bespravno gradili apartmane. Jeftinije će se legalizirati poljoprivredni objekti, a najjeftinije objekti za stanovanje.

Primjerice, u Zagrebu će naknada za legalizaciju iznosit će 8 tisuća kuna ako objekt ima 150 kvadrata, no ako služi za stanovanje obitelji, ta će naknada iznositi manje od 3 tisuće kuna.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam