Nalazite se
Članak
Objavljeno: 01.02.2016. 11:01

VIDI 239 

Star Wars CGI, fotogrametrija i laptopi u novom Vidiju

Saznajte kako se koristi fotogrametrija u igrama i pogledajte novu generaciju povoljnih prijenosnih računala. 

Star Wars CGI, fotogrametrija i laptopi u novom Vidiju
Vidi br 239

Mada nam se ponekad čini da se tehnologija ne razvija onoliko brzo koliko bismo željeli, činjenica je da svake godine naši mobiteli, računala, tableti i drugi gadgeti postaju sve pametniji i moćniji, te donose sve bolji omjer cijene i kvalitete. Jedan od najboljih primjera su laptopi, koji zahvaljujući novim tehnološkim rješenjima omogućuju sve bolje performanse za sve manje novaca i uz sve manju potrošnju energije.

Pogledate li naš usporedni testa laptopa do 3500 kn u novom Vidiju br. 239 koji se nalazi na svim kioscima u zemlji, postat će vam odmah jasno o čemu pričamo. U tom cjenovnom rangu možete pronaći doista zanimljive prijenosnike s novim AMD-ovim i Intelovim procesorima, čija je integrirana grafika dostigla "prave" grafičke kartice, te dolaze uz pametna nečujna pasivna hlađenja koja omogućuju čak i overklokiranje, a tu možete pronaći i laptope s decidiranim grafičkim čipovima koji će uspješno provariti veliki broj novijih igara s više nego pristojnim grafičkim postavkama i fps-ovima. Dakako, upozorit ćemo vas i na one prijenosnike kojima je niska cijena samo opravdanje za lošu kvalitetu.

Vidi br 239 prijenosnici

Tijekom prošle godine sigurno ste u kinu pogledali barem jedan od vizualno upečatljivih filmskih hitova poput Mad Maxa, Star Warsa i Marsovca, te ste se morali dobro potruditi da razlučite snimljene scene od računalno kreirane grafike.

Vidi br 239 CGI u filmovima

Stoga smo odlučili posjetiti hrvatske stručnjake za CGI i iz prve ruke saznati kako se stvaraju efekti poput devastiranih gradova ili lightsabera iz Ratova zvijezda.

Vidi br 239 Dražen-Zeljković

Ukoliko se i sami poželite zabaviti izradom CGI-a, dobro će vam doći naša tema o overklokiranju Intelovih i3, i5 i i7 zaključanih procesora Skylake generacije, za što nećete trebati dušik i kriogene metode hlađenja već samo naše praktične savjete. Isto tako, otkrit ćemo vam i kako ubrzati jeftini laptop ugradnjom SSD-a.

Vidi br 239 Overclocking Skylake

Svi znamo koliko je teško i skupo izrađivati likove u video igrama 3D skeniranjem živih ljudi, no tijekom posjete ekipi domaćeg, svjetski poznatog studija Croteam, saznali smo da se oni za to koriste vlastitim sustavom fotogrametrije, koja obavlja isti posao koji bi ih inače koštao na desetke tisuća eura da su modele naručili u Americi ili Velikoj Britaniji.

Vidi br 239 fotogrametrija

Kod kupnje mobitela često nas muče pitanja poput: "Je li bolje kupiti novi mobitel slabijih značajki ili polovni koji je donedavno predstavljao flagship nekog razvikanog proizvođača?". Iz tog smo razloga odlučili napraviti usporedni test "Stari vs novi", u kojem smo usporedili nove pametne telefone s rabljenim u četiri cjenovne kategorije, kako bismo vam preporučili najbolje kupnje i upozorili vas na neke zamke.

Vidi br 239 Usporedni-test-stari-i-novi-mobiteli

Jedna od tema koje će vjerojatno mnoge zanimati je i "Wi-Fi Tips&Tricks", u kojoj vam donosimo 10 korisnih savjeta za poboljšanje bežične mreže. Iskoristite maksimalno svoj Wi-Fi.

Malo jeftino Raspberry Pi računalo i dalje je veliki hit, te se uspješno koristi za sve više potreba poput edukacije i izrade vlastitih projekata i prototipa, no naši apetiti su znatno veći. Stoga vam u novom Vidiju donosimo temu "Ubuntu za Raspberry" u kojoj demonstriramo kako ćete instalacijom Linuxa kao alternative Raspberry Pi OS-u (Raspbianu), pretvoriti Pi model 2 u pravo funkcionalno računalo.

Vidi br 239 Raspberry_Pi_2

Možda najveća prednost cloud računarstva je smanjenje troškova IT održavanja i dostupnost kompleksnih rješenja manjim tvrtkama. Upravo takva, najbolja hrvatska rješenja tema su našeg posebnog priloga "Najbolje od hrvatskog clouda" u kojem vam predstavljamo rješenja domaćih stručnjaka u vezi korištenja oblaka za potrebe poslovnih okruženja.

Vidi br 239 najbolje-od-hrvatskog-clouda

Ukratko rečeno, vjerujemo da ćete u novom broju Vidija, uz ove teme i brojne testove hardvera, softvera, te najave i recenzije najboljih igara, pronaći obilje sadržaja po svojoj mjeri i izvući direktnu korist za obogaćivanje svojeg digitalnog života.   

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam