Nalazite se
Članak
Objavljeno: 31.01.2023. 10:24

Pregled naprednih IT rješenja 

Softver i IT infrastruktura za 2023. godinu

Najmoderniji podatkovni centri kao oslonci IT infrastrukture, usluge u oblaku te napredna rješenja i trendovi nastavit će mijenjati način rada kompanija, koje će se sve više morati okretati digitalizaciji.

Softver i IT infrastruktura za 2023. godinu

Neobuzdani nalet digitalizacije radi strahovit pritisak na tvrtke i organizacije, koje moraju tražiti najbolja IT rješenja kako bi ostale konkurentne na tržištu. Istovremeno developeri poslovnih softvera i infrastrukturnih rješenja također ne miruju, već se međusobno natječu u nuđenju novih stvari.

Stvaraju se i usvajaju novi trendovi, a sve s ciljem da se korisnicima pruži idealni proizvod koji će što manje opteretiti interni IT odjel, a uz to pružiti sve potrebne funkcionalnosti.

Svoje su buduće ideje, aktualne proizvode i infrastrukturna rješenja u dijelu teme posvećene najboljoj tehnologiji za 2023. godinu predstavili hrvatski pružatelji usluga. Prema njihovoj cutting-edge ponudi, čini se da budućnost leži u uslugama u oblaku. Hrvatska ima fenomenalnu infrastrukturu podatkovnih centara s Tier III certifikatom koji su okosnica ponude. Ideja je da u samoj tvrtki nema potrebe za skupocjenim serverskim rješenjima, već se kroz unajmljivanje usluge ili infrastrukture kao usluge sve seli na udaljenu lokaciju.

Skalabilnost i ukupna ušteda zbog manjka ulaganja u izgradnju i održavanje infrastrukture, uz zajamčenu dostupnost u svakom trenutku, nešto je čime se doprinosi digitalnoj transformaciji i to je način na koji manje i srednje tvrtke mogu imati najmodernija rješenja.

Glasnici promjena

Nije samo daljnje skretanje prema As-a-Service modelu ono što mijenja digitalni krajolik IT rješenja. Postoji niz drugih trendova koji će oblikovati napredne IT poslovne proizvode u 2023. godini. Dio tih kretanja otkrit će nam iz prve ruke CEO-ovci ponajboljih hrvatskih tech kompanija u posljednjem dijelu naše teme. No, tu su i druge tehnologije koje mijenjaju svijet poslovnog softvera i srodnih rješenja.

ChatGPT šokirao je korisnike svojim AI mogućnostima. Jezična platforma temeljena na strojnom učenju i trenirana na milijardama unosa izbacit će vam suvisli tekst o bilo kojoj temi, napraviti kod za aplikaciju i još dosta zanimljivih stvari. Naravno, dolazi uz dosta mana, ali nagovještava u kojem bi smjeru budućnost mogla ići. Za poslovne korisnike, konkretnija primjena moderne tehnologije su zero-coding ili LCNC (Low-Code No-Code) platforme, odnosno platforme koje omogućuju razvoj aplikacija bez znanja programskih jezika.

U svijetu financija, uslijed promjena uzrokovanih pandemijom i trenutačnom nesigurnosti, vidimo uzlet DeFi koncepta, odnosno koncepta decentraliziranih financija. Za to je ključna blockchain tehnologija koja nema nužno veze s kriptovalutama.

Postoji daljnji trend razvijanja virtualnih sučelja, pa se u trgovini i uslužnim djelatnostima radi na rješenjima koje imaju veze s AR, VR ili Mixed Reality okruženjem. Na tom tragu je razvoj Metaverse projekata u koje je nedavno zakoračio i Hrvatski Telekom te na taj način predstavio svoju infrastrukturu. 

Zbog sve boljih performansi chatbotova, automatizacije nepotrebnih zadataka i poboljšanog workflowa uslijed implementacije poslovnih rješenja, proces automatizacije je nešto što će osloboditi više vremena zaposlenicima za fokus na core business.

I dalje se radi na poboljšanju digitalnog iskustva kroz razne poslovne aplikacije, ponajviše zbog hibridnog načina rada, odnosno udaljene radne snage. To se odnosi na način rada unutar tvrtke, no iste tehnologije kompanije koriste i za poboljšanje svojih proizvoda.

Već desetak godina je Big Data buzzword koji se rado koristi na IT konferencijama, a sada s eksponencijalnim povećanjem dostupnih podataka, tvrtke uz poslovni softver za analizu i na nižim razinama iskorištavaju spoznaje koje su dobile iz ogromnog bazena podataka.

U našem pregledu donosimo neke od domaćih proizvoda koji takav proces mogu olakšati, a koje u svojoj ponudi imaju:

Što za 2023. godinu predviđaju lideri iz top tech hrvatskih kompanija možete pročitati u našoj temi CEO TECH PREDICTIONS

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->