Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.05.2024. 12:39

Rasco 

Prvo hrvatsko komercijalno vozilo na vodik

Cestovna čistilica Lynx H2 5000 na vodikove gorive ćelije u potpunosti je razvijena u Kalinovcu.

Prvo hrvatsko komercijalno vozilo na vodik

Rasco je na najvećem europskom sajmu komunalne opreme u Münchenu, premijerno predstavio prvo hrvatsko komercijalno vozilo na vodik.

Cestovna čistilica Lynx H2 5000 u potpunosti je razvijena u Hrvatskoj, u pogonu u Kalinovcu, čime je ova domaća kompanija potvrdila da ima sve resurse za razvoj velikih hi-tech inovacija.

Obzirom da Hrvatska trenutno nema nijednu industrijsku niti javnu punionicu za vozila na vodik, čistilica je namijenjena stranim tržištima na kojima ova obiteljska tvrtka ostvaruje 90 posto svojih prihoda.

LynxH25000 - tim

Sa 150 proizvedenih vozila u 2023. godini, Rasco se s razlogom može nazvati najvećim proizvođačem u domaćoj automobilskoj industriji.

Lynx H2 5000 pokreću isti elektromotori kakvi se mogu naći u električnim automobilima, ali energija potrebna za pogon vozila ne dolazi iz baterije, već iz gorivih vodikovih ćelija. Prilikom pretvaranja vodika u električnu energiju, jedini nusproizvod je voda. Čistilica s jednim punjenjem može raditi do osam sati što uvelike olakšava održavanje urbanih sredina.

LynxH25000 - 3

Ovo vozilo u odnosu na prethodnu dizelsku i električnu dvokubičnu verziju, ima zapreminu od pet kubičnih metara te širinu čišćenja do 3,5 metara što ga čini moćnim alatom koji odjednom može pokriti velike površine.

Ivan Franičević, predsjednik uprave

Ponovno smo dokazali da je Hrvatska itekako spremna za proizvodnju tehnološki naprednih vozila. Ova čistilica kruna je 35-godišnjeg rada kompanije i važan korak u ostvarivanju naše misije smanjenja štetnog utjecaja na okoliš i stvaranja zelenijih gradova.

Zahvaljujući naprednim performansama, Lynx H2 5000 otvara novo poglavlje održavanja urbanih sredina predstavljajući niz inovativnih prednosti, od udobne i pregledne kabine te visoke efikasnosti do atraktivnog dizajna i radne autonomije.

Čistilica k tome može nositi preko 10 kilograma vodika pod pritiskom od čak 700 bara, što je napredna tehnologija kakva je rijetkost i u automobilskoj industriji.“ navodi predsjednik uprave Ivan Franičević ističući kako je Rasco jedna od najbrže rastućih kompanija u industriji komunalnih vozila i jedini značajan igrač koji se probio iz lokalnih okvira na globalno tržište s ovim tipom opreme u zadnjih 30 godina.

Vezani sadržaji
Ključne riječi RASCO
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->