Nalazite se
Članak
Objavljeno: 27.10.2015. 09:48

VIDI.edu

Visoko učilište Algebra i Griffith College

Prvi provodimo studij Digitalnog marketinga i terensku nastavu u Silicijskoj dolini.

Visoko učilište Algebra i Griffith College

Na četiri studijska smjera naš program obuhvaća i tehnologije koje bi prema najavama do 2025. godine trebale značajno promijeniti svjetsko gospodarstvo: Cloud, Internet of Things, razvoj mobilnih i Internet aplikacija te automatizacija pametnih poslova. 

Koje studijske smjerove u IT školovanju nudite i koja je cijena pojedinog studija? 

Visoko učilište Algebra provodi studije kroz četiri preddiplomska i dva diplomska usmjerenja: programsko i sistemsko inženjerstvo, multimedijsko računarstvo te digitalni marketing.

Godišnja participacija, kojom se pokrivaju svi troškovi izvođenja studija, vježbe i predavanja na najmodernijoj IT opremi, literatura, najnoviji softveri, izlasci na certifikacijske ispite, stručna praksa i izrada završnog rada kreće od 23.199,00 kuna. Na Visokom učilištu Algebra postoji i program stipendiranja nadarenih studenata, a ukoliko ste nekad započeli studij, još uvijek studirate na srodnom visokom učilištu ili ste nekad stekli relevantne industrijske IT certifikate, Visoko učilište Algebra omogućuje umanjenje cijene studija za povratnike i prijelaznike. Za sve njih pripremili smo i on-line kalkulatore na stranicama studija www.racunarstvo.hr  i www.digitalni.marketing, uz koje na jednostavan način možete doznati koliko si možete skratiti vrijeme i opterećenje studija, ali i koliko ćete financijski uštedjeti. 

Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra

Kako se vaši smjerovi usklađuju s rapidnim tehnološkim promjenama i koliko su s aktualnim stanjem na IT tržištu usklađeni studijski programi? 

Fokus studija je upravo na pripremi i provođenju programa koji studentima daju primjenjiva znanja temeljena na aktualnim tehnološkim trendovima. Kao što vjerojatno znate, recentno McKinsey istraživanje prepoznalo je 12 disruptivnih tehnologija koje će do 2025. značajno promijeniti gospodarstvo čitavog svijeta. Prve četiri od njih su iz područja digitalnih tehnologija i već su uključene u pojedine naše kolegije. Konkretno, radi se o razvoju mobilnih i Internet aplikacija, računarstvu u „oblaku“, „Internet of Things“ te automatizaciji „pametnih“ poslova.

Isto tako, možemo se pohvaliti kako smo studijem digitalnog marketinga prvi u ovom dijelu Europe prepoznali i omogućili stjecanje akademske naobrazbe iz područja svjetskih tehnoloških i poslovnih trendova, poput društvenih mreža, razvoja e-poslovanja, ekonomije usmjerene prema pojedincu, mobilnog marketinga, itd.

Kako bismo stalno usklađivali svoj program s razvojem tehnologije, kroz sezonsko anketiranje 450 vodećih hrvatskih IT kompanija i odjela ispitujemo u suradnji sa strukovnim udrugama (HUP ICT, CISEx, HGK, Osijek Software City) buduće potrebe poslodavaca u vidu kompetencija ljudi, nadolazećih tehnologija, stručne spreme i specifičnih znanja te isto nastojimo brzo implementirati u naše programe. Kroz Gospodarsko vijeće, koje smo ustanovili još prije sedam godina, surađujemo s vodećim tvrtkama iz digitalnog svijeta, a redovito pratimo i projekcije potreba za pojedinim radnim mjestima u suradnji s portalom MojPosao. Isto tako naši studenti jedini u Hrvatskoj već za vrijeme studija imaju priliku steći vrijedne certifikate (Cisco, Microsoft, Linux, Oracle, Google, Red Hat) 

Da li su vaši diplomanti spremni svojim stručnim znanjem konkurirati na EU tržištu koje vapi za IT kadrovima? 

Još i prije ulaska Hrvatske u EU odlučili smo provesti inozemnu provjeru sustava osiguranja kvalitete te smo uspješno prošli proces certifikacije jedne od najcjenjenijih javnih institucija za vrednovanje visokog obrazovanja – nizozemskog NVAO-a. Time smo dobili potvrdu da u potpunosti zadovoljavamo kriterije osiguranja kvalitete prema EU standardima.

No, svakako najbolja potvrda naše konkurentosti na EU tržištu i šire jesu naši mnogobrojni studenti koji rade u inozemstvu i poznatim „multinacionalkama“ u Hrvatskoj. Također, nedavno smo potpisali i strateški sporazum o suradnji Visokog učilišta Algebra i Griffith Collegea iz Dublina, a koji će našim studentima omogućiti dvostruku hrvatsko-irsku diplomu, studiranje jedne godine u  Dublinu te vrijedno multikulturalno iskustvo u „europskoj silicijskoj dolini“. 

Možete li navesti uspješne primjere ostvarenih karijera vaših polaznika? 

Naši bivši studenti, današnji članovi alumni zajednice, rade u mnogim uspješnim hrvatskim i inozemnim tvrtkama. Zaista smo raspoređeni po cijeloj zapadnoj hemisferi i to u tvrtkama kao što su VMware ili Dimension Data u Irskoj, Complete Innovations u Kanadi, Norwegian Cruise Line sa sjedištem u Norveškoj, IT-economics ili Project Laborix u Njemačkoj… Što se tiče naših studenata koji su odlučili razvijati karijeru u Hrvatskoj, oni rade u respektabilnim tvrtkama kao što su PBZ, Microsoft, Ericsson Nikola Tesla, Hrvatski telekom, Agrokor, mStart, CROZ, Infosistem, BCC Services, APIS IT, VIPnet, IN2, HRPro, SV Group, Pet Minuta, Combis, Nestle, CARnet, CS Computer Systems, Atlantic Grupa, S&T Hrvatska itd… 

Kakva je situacija sa zapošljavanjem diplomanata s vaših studija? Koliko prema vašim saznanjima traje potraga za poslom uspješnih studenata? 

Moramo se pohvaliti da su naši prvostupnici gotovo svi zaposleni. U 94% slučajeva zapošljavaju se u roku od 3 mjeseca po završetku studija. Razlog tome je što zaista radimo na kvaliteti i primjenjivosti studija – po zadnjim akreditacijskim preporukama Agencije za znanost i visoko obrazovanje, naš studij je najbolje ocijenjeni stručni studij u Hrvatskoj. Također, već za vrijeme studija intenzivno radimo na povezivanju studenata s poslodavcima kroz Centar karijera te svim studentima pomažemo u realizaciji praktične nastave. 

Racunarstvo_promo_040 - VSPR_ZimskaSkola_Zagreb_2012_040

Postoje li stipendijski programi u vašoj ustanovi i kakva su vaša iskustva s bankama i kreditiranjem studenata? 

Svi studenti koji na državnoj maturi ostvare više od 900 bodova imaju potpuno besplatno školovanje na Visokom učilištu Algebra, a svake godine dodjeljujemo i stipendije iz gospodarskog fonda, darovitim studentima i istaknutim učenicima. Svake godine dodjeljujemo stipendija u iznosu od nekoliko stotina tisuća kuna. U suradnji s bankama osigurali smo i posebne programe kreditiranja koji omogućuju studentima da počnu otplaćivati kredit tek kada završe studij. Plaće su u IT sektoru značajno iznad prosjeka, te je takav studentski kredit isplativa investicija koju mnogi i koriste. 

Planirate li u svoj studijski program uvesti program ili kolegije o pokretanju vlastitog startupa? 

Vođenje projekata i vlastite tvrtke samo je dio programa na kolegijima koji potiču studente da već tijekom studija realiziraju svoje ideje. Koliko su studenti u tome uspješni govore i brojne nagrade, među kojima je i ovogodišnja zlatna medalja na natjecanju INOVA Mladi.

Kulturu startupa njegujemo i kao partneri na raznim projektima. Trenutno smo uključeni u natjecanje „Idea Knockout“ koje vodi pobjednike na najveći tehnološki sajam na svijetu, CES u Las Vegasu. U ulozi mentora, omogućit ćemo mladim natjecateljima  što bolju pripremu za „pitchanje“ pred žirijem, a svakako je vrijedno spomenuti i da kroz suradnju s portalom srednja.hr organiziramo već tri godine za redom natjecanje „Ideja godine“.

Pobliže upoznavanje sa startup scenom dio je i naših terenskih nastava. U siječnju naši studenti odlaze u SAD, točnije u Silicijsku dolinu i San Francisco, gdje će imati prilike posjetiti i poslušati predavanja u najvećim svjetskim tvrtkama kao što su Facebook, Pixar, Google, Apple, Oracle… 

Planirate li uvesti program ili kolegije za razvoj video igara, odnosno game development (obzirom da isti ne postoji niti na jednom učilištu u Hrvatskoj)? 

Nije točno da niti jedno visoko učilište ne nudi tako nešto, jer mi imamo čak tri kolegija na studiju multimedijskog računarstva koji se bave upravo razvojem igara – u suradnji s centrom za dizajn računalnih igara Machina izvodimo „Uvod u animaciju“, “Uvod u razvoj računalnih igara” i “Razvoj igara za mobilne platforme”. 

Imate li gostujuće predavače koji predstavljaju vrh u pojedinim IT tehnologijama? Kakva je suradnja sa stranim visokoškolskim ustanovama? 

Redovito imamo gostujuća predavanja stručnjaka iz inozemnih i domaćih IT tvrtki kao što su Microsoft, Oracle, Google, APIS IT, Ericsson, Siemens, HRT, Pet minuta i sl. a dobro je napomenuti i da jedan dio naših predavača dolaze iz vodećih IT tvrtki: IN2, Hrvatski telekom, Siemens, Končar, Microsoft, Machina, 3D2D animatori, Tele2, Combis, Poslovna inteligencija, RBA…

Visoko učilište Algebra je članica mnogih akademskih programa kao što su oni Microsofta, IBM-a, EMC-a, Ciscoa i Oraclea čime studentima omogućujemo rad na najnovijem softveru i hardveru i besplatnu dodatnu stručnu literaturu. Nositelj smo proširene Erasmus sveučilišne povelje (EUCX) te surađujemo s više od 50 visokih učilišta iz EU na razmjeni studenata i profesora, a jedini u Hrvatskoj imamo mogućnost studiranja dvije godine u Hrvatskoj i jedne u Irskoj. 

NAJSTUDENT - Šime Zagorac // Lako u međunarodne vode

Sime6

 

Iskustvo i zvanje sistemskog inženjera stečeno na Visokom učilištu Algebra puno mi je pomoglo u karijeri. Za vrijeme studija profesori su bili veoma pristupačni i ostajali s nama i van radnog vremena. Praktični dio radili smo u manjim grupama, što nam je omogućilo individualan pristup u rješavanju problema. Ugodno me iznenadilo da je veliki broj studenata već bio zaposlen, a neki od njih bili su direktori informatičkih tvrtki. Krajem prvog semestra takvo okruženje omogućilo mi je posao u tvrtki H&D Info. Započeo sam s radom na Help Desku, a kasnije sam se uključio u administraciju i konsolidaciju IT sustava. Većinu stečenog znanja pri Visokom učilištu Algebra mogao sam direktno iskoristiti u praksi. Nedugo nakon završenog studija zaposlio sam se na jednom od najvećih kruzera na svijetu, tvrtke Norwegian Cruise Line, i to kao Assistant Systems Manager. Fakultet me je pripremio na (ne)prilike s kojima se sistemski inženjer susreće, a one se na moru ponešto razlikuju. Primjerice pristup na internet se odvija preko satelita, koji još nisu dostigli svoj maksimum. Signal nije uvijek stabilan te se događaju prekidi u slučaju velikih oborina ili sunčeve interferencije što utječe na slanje digitalnih podataka, rad aplikacija… No uz dobre temelje s fakulteta lako sam svladao sve izazove. 

Prekograničnom suradnjom do hrvatske i irske IT diplome! 

Visoko učilište Algebra i Griffith College iz Dublina potpisali su sporazum o suradnji koji će studentima omogućiti da svoju posljednju, treću godinu studija, odslušaju i polože u Irskoj gdje će također, uz potporu hrvatskih i irskih mentora, raditi i na završnom projektu. Studenti Visokog učilišta Algebra koji se odluče za godinu studija u Irskoj, uz život u "europskoj Silicijskoj dolini", tako će u tri godine studija moći steći dvije prvostupničke diplome – hrvatsku i irsku – te uspostaviti veze s IT sektorom u jednom od najuspješnijih europskih gospodarstava koje je ujedno i jedan od najvećih IT izvoznika. Suradnja Griffith Collegea i Visokog učilišta Algebra pravi je primjer prekogranične suradnje kakva je predviđena tzv. bolonjskim procesom.

Griffith College - Algebra - potpisivanje sporazuma 1

Po uspješnom završetku studiranja u Dublinu studenti stječu irsku diplomu prvostupnika računarstva (Bachelor of Science in Computing Science), a po povratku sa mobilnosti i ispunjavanjem preostalih uvjeta studijskog programa, stječu i hrvatsku diplomu. Kolegiji položeni u Dublinu priznaju se u skladu s Pravilnikom o akademskom priznavanju te ugovorom o mobilnosti sa studentom, čime se postiže usklađivanje i poštivanje europskih standarda osiguravanja kvalitete (ESG). Osiguravanje kvalitete nalazi se iznimno visoko na ljestvici prioriteta Visokog učilišta Algebra i Griffith Collegea Dublin, što dokazuju i periodičke evaluacije institucija i programa koje provode hrvatska Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) te irska Agencija za kvalitetu i kvalifikacije (QQI).

Griffith College Dublin je najveća privatna visokoškolska institucija u Irskoj, osnovana prije 40 godina, a na kojoj trenutno studira više od 7.000 irskih i stranih studenata, iz gotovo 80 zemalja. Hrvatskim studentima koji će treću godinu studija pohađati u Dublinu, bit će omogućen smještaj u studentskom domu na dvjesto godina starom kampusu, u 165 novih apartmana gdje tijekom godine boravi nešto više od 600 studenata.

Prilikom potpisivanja sporazuma o suradnji, Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra izjavio je: „Nakon dvije godine priprema, ponosni smo što je ovakva prestižna visokoškolska ustanova prepoznala našu kvalitetu i naš studijski program. Siguran sam da će ovu odličnu mogućnost studentske mobilnosti prepoznati brojni studenti koji će na ovaj način kroz samo tri godine imati priliku steći dvije prvostupničke diplome“.

Aerial_view_of_Griffith_College_Dublin_campus_l

Ovakvom prekograničnom suradnjom mladi će imati priliku steći vrijedno multikulturalno iskustvo u Dublinu, "europskoj Silicijskoj dolini". Irska, koja godišnje plasira softvera i ICT usluga u vrijednosti 72 milijarde eura, jedan je od najvećih tehnoloških izvoznika u svijetu i privlači najbolje IT stručnjake na svijetu.

Diarmuid Hegarty, predsjednik Griffith Collegea Dublin obratio se budućim studentima sljedećim riječima: „Iskreno se veselimo suradnji s Visokim učilištem Algebra. Svjestan sam da već danas postoji dosta Algebrinih studenata koji rade u Irskoj, što je dokaz kvalitete programa računarstva i multimedije koji pohađate u Zagrebu, a dolaskom na treću godinu studija u Dublin, još više ćemo vam pomoći u ostvarenju globalne IT karijere. Sve vodeće svjetske tehnološke kompanije, kao što su Facebook, Google, LinkedIn ili Amazon imaju svoja europska sjedišta u Irskoj. Više informacija o ovakvom načinu studiranja može se pronaći na internetskim stranicama http://www.racunarstvo.hr.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam