Nalazite se
Članak
Objavljeno: 16.12.2013. 12:30

Studija 

Hrvati posjeduju više od milijun računala

Neovisna agencija za analiziranje tržišta objavila zanimljive podatke o hrvatskim korisnicima računala.

Hrvati posjeduju više od milijun računala

Neovisna agencija za istraživanje i analiziranje tržišta i javnih mišljenja Tvornica istraživanja, početkom prosinca je dovršila istraživanje o korištenju računala u kućanstvima u Hrvatskoj. U anketi je sudjelovalo 1.700 građana koji su informacije o računalima koja trenutačno posjeduju nadopunili planovima za kupnju, odnosno zamjenu novima u nadolazećoj 2014. godini.

Prema rezultatima istraživanja, hrvatski građani posjeduju više od milijun računala, a njih 37 posto razmišlja u 2014. kupiti novo.

Hrvatskim građanima se najviše sviđaju prijenosna računala pa ih posjeduju u većem omjeru u odnosu na stolna, dok gotovo četvrtina kućanstava posjeduje obje vrste. Trinaest posto prijenosnih računala u Hrvatskoj staro je šest i više godina, a sedamnaest posto čine ona kupljena unazad godinu dana.

Prema rezultatima istraživanja ispada da Hrvatska ima 0,7 računala po kućanstvu, odnosno svaki četvrti građanin posjeduje računalo.

Čak 37 posto građana u Hrvatskoj koji već imaju računalo, planira kupiti novi prijenosnik, a 41 posto planira svoj desktop PC zamijeniti za laptop.

HP je najomiljeniji proizvođač računala kojeg hrvatski građani danas imaju u svojim domovima, dok će se u 2014. građani prilikom kupovine osim za HP najčešće odlučiti i za Toshibu. Postoji i velik dio onih koji planiraju kupiti prijenosno računalo, a još se nisu odlučili za proizvođača. Najneodlučniji su Zagrepčani, a oni koji u najvećoj mjeri znaju što hoće dolaze iz Istre i Primorja.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->