Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.07.2023. 15:24

VIDI.edu

AI može zakočiti razvoj vještina developera

Pitali smo vodeće hrvatske IT tvrtke što misle o usvajanju novih tehnologija u studijske programa domaćih IT fakulteta

AI može zakočiti razvoj vještina developera

Dok je za opću javnost pojava generativnih AI modela bio šok koji je izazvao strah za radna mjesta, takve nove tehnologije nisu novitet za fakultete i visoka tech učilišta. U našem tradicionalnom posebnom prilogu, koji broji već 14 godina, istražili smo koje nove tehnologije uklapaju u svoje studijske programe i kolegije i kako.

U prethodnom tekstu, vidjeli smo što domaći fakulteti navode o usvajanju novih tehnologija poput generativnog AI-a u svoje programe. 

Što kažu tvrtke?

Osim razgovora s fakultetima, za ovu smo temu odlučili porazgovarati s nekim od vodećih hrvatskih tehnoloških tvrtki kako bi o novim tehnologijama na hrvatskim fakultetima i učilištima dobili perspektivu realnog sektora.

Isto tako, još na JobFairu smo upitali tvrtke kakva znanja očekuju od studenata koji se prijave na njihove prakse i objave za posao, a neke odgovore možete pogledati u sljedećem videu:

Kakva znanja IT tvrtke očekuju od studenata? Pogledajte više u prilogu VIDI.edu! - YouTube

Megatrend poslovna rješenja

Bitno je naučiti efikasno raditi s podacima

U kratkom razgovoru s Domagojem Marićem, voditeljem odjela umjetne inteligencije i znanosti o podacima u Megatrend poslovnim rješenjima, zanimao nas je utjecaj novih tehnologija na studijske programe i posljedično što u ovoj uspješnoj tvrtki očekuju od diplomanata u smislu karakteristika i stečenih znanja.

„Glavna karakteristika koju očekujemo od mladih IT snaga kada završe studij, pa čak i dok još studiraju, je efektivan problem solving, koji primarno obuhvaća upornost u rješavanju zadataka i kontinuirano istraživanje, bilo da pričamo o konceptu cjeloživotnog učenja i usavršavanja ili konstantnom podubljem preispitivanju svake komponente i koncepta koji čine rješenje nekog problema“, pojasnio nam je Domagoj Marić, a kao ključne tehnologije koje treba usvojiti on vidi:

„Ako ćemo gledati nešto šire, cijelo područje rada s podacima je danas na vrlo visokoj razini, podaci su svugdje oko nas i svima je bitno naučiti kako efektivno raditi s podacima, bilo da pričamo u okviru IT-a ili izvan njega. Tu najčešće pričamo o području znanosti o podacima (sve vezano uz iskorištavanje umjetne inteligencije, računalnu obradu prirodnog jezika, računalni vid, prediktivnu analitiku), business intelligence sustavima, bazama podataka itd.“

Domagoj također misli da su izuzetno bitne vještine razvoja softverskih rješenja, kao što su razvoj web, desktop i mobilnih aplikacija. Megatrend, kaže Marić, već dugi niz godina surađuje na raznim projektima s FER-om, Filozofskim i Ekonomskim fakultetom u Zagrebu.

„Kroz takve projekte razmjenjujemo znanje na taj način da mi dobivamo znanje stručnjaka s fakulteta, fakulteti dobivaju konkretno znanje i iskustvo rada na projektima iz industrije, a svi zajedno uspješno radimo kako bismo postigli zajednički cilj uspješnog odrađivanja projekta“, rekao je Domagoj Marić.

Zanimalo nas je i kako on kao voditelj AI odjela vidi utjecaj generativnih AI modela na IT poslovanje i budućnost devleopera:

„Generativni AI modeli kao što je ChatGPT potpuno su promijenili način na koji šira populacija doživljava umjetnu inteligenciju kao područje, pa ona više nije tako apstraktna kao što se prvotno doimala. Isto tako i IT poslovanje svakim danom sve više “uči” od takvih modela, sve više se gleda kako iskoristiti njezine benefite. Teško je dugoročno procijeniti budućnost developera i IT industrije zbog rapidne promjenjivosti cijelog područja – ono što je vrijedilo do jučer danas više ne mora vrijediti. Ipak, sigurno je da će se mnoge stvari promijeniti, definitivno će se neki neefikasni i “dosadni” procesi poboljšati i automatizirati te će se developeri moći više posvetiti stvarima koje su zaista relevantne".

Domagoj Marić_voditelj odjela umjetne inteligencije i znanosti o podacima

Infinum

Bitniji principi rada, nego konkretne tehnologije u kurikulumu

Infinum je tvrtka sa skoro 400 zaposlenih na dva kontinenta i sa svojim brojnim klijentima svakodnevno je u razgovorima i razmišljanjima oko utjecaja novih tehnologija poput AI-a na razvoj proizvoda.

„Svakodnevno radimo s klijentima iz različitih industrija na globalnoj razini, od zdravstva preko financija do industrije zabave, i svi oni sada razmišljaju kako bi se umjetna inteligencija mogla iskoristiti u digitalnim proizvodima koje izrađujemo za njih. Naši su timovi upoznati s AI alatima te od njihove pojave istražuju različite načine na koje bi se mogli primijeniti. Već sada je jasno da će takvi alati utjecati na našu i na brojne druge industrije, ali isto tako vjerujemo kako se neki dijelovi posla neće tako lako moći staviti u ruke umjetne inteligencije, barem ne u bliskoj budućnosti. Umjetna inteligencija otvara brojne mogućnosti, ali to je još uvijek vrlo mlada tehnologija i ne može se u potpunosti pouzdati u nju. Developer je može koristiti da ubrza i olakša svoj rad, ali bez kritičnog pregleda generiranog sadržaja baziranog na njegovom ljudskom znanju i iskustvu riskira ozbiljne greške“, svoje viđenje o trenutačnom stanju AI-a u industriji pojasnio je Bojan Bajić, VP of Marketing u Infinumu.

Tvrtka inače aktivno sudjeluje na fakultetskim i sveučilišnim sajmovima i konferencijama, a najviše na pripremi studenata za IT sektor radi kroz vlastitu akademiju o kojoj smo već pisali kroz temu o ljetnim praksama.

„Na pripremi za rad u IT sektoru najviše radimo unutar Infinum Academyja, gdje se fokusiramo na to da svim sudionicima, a dobar dio njih su studenti, pokažemo kako mogu primijeniti svoje znanje. To znači da rade samostalne projekte uz vodstvo naših mentora, a dio njih kasnije se i zaposli u našoj kompaniji“, rekao je Bojan Bajić. Objasnio nam je i kako u Infinumu gledaju na tehnologije koje bi fakulteti trebali uklopiti u kolegije i studijske programe:

„Bilo bi stvarno teško definirati neke specifične tehnologije koje bi trebale ući u kurikulum. Ne zato što ne znamo koje su, nego zato što se taj sektor razvija toliko brzo da bi do iduće akademske godine te iste tehnologije mogle biti zastarjele. Ono što mislimo da je važno uvrstiti u kurikulume, ne samo visokoškolskih ustanova, nego na svim razinama STEM obrazovanja, su principi na kojima pojedine tehnologije rade i kako se primjenjuju. Odnosno, s jedne strane treba zainteresirati za razvoj inovativnih tehnologija, a s druge raditi na praksi. Prije sedam godina smo pri procesu zapošljavanja primijetili kako odlični studenti koji dođu raditi kod nas imaju puno teorijskog, a jako malo praktičnog znanja".

Bojan Bajić1

Degordian

AI može zakočiti razvoj vještina developera

Domaća tvrtka Degordian i njihov direktor digitalne produkcije Darko Đoković još nam je jedan koristan sugovornik koji je ukazao i na neke negativne stvari oko prihvaćanja novih tehnologija. U Degordianu prepoznaju nemjerljiv utjecaj generativnih AI modela koji može puno pomoći, ali donosi i neke zamke.

„Ovisno o načinu na koji se koristi i implementira u postojeće poslovne procese, posljedice su u skladu s tim. S jedne strane vidimo pozitivnu primjenu – koriste se u obavljanju generičkih, najčešće dosadnih zadataka koji ne zahtijevaju posebne vještine, a ni znanja, a rezultat je, osim brzine, i kvalitetan output. S druge strane, konkretno kod developera, primjetno je da se dosta koriste AI alati koji omogućavaju generiranje koda, što za posljedicu ima nerazumijevanje, sporije napredovanje, dugoročno nedostatak znanja, kreativnosti, a na kraju i kvalitete. Budućnost developera vidim kao i ranije, znanje je uvijek na cijeni i, tko bude pametno koristio AI generativne modele na način da pomogne sebi u zadacima koji su ponavljajući i ne zahtijevaju dodatno angažiranje, za brzu pretragu i za dolazak do rješenja i nakon toga usvajanja najbolje prakse, AI će im omogućiti da napreduju. S druge strane, jasno je da će se potreba za developerima smanjiti na način da je moguće određene stvari izvesti s no-code alatima, što dalje za rezultat ima smanjenu potrebu za brojem kadrova koji su sada u opticaju, što zatim opet dalje za rezultat ima da će ekvivalentno tom smanjenju rasti i kvaliteta ukupnog kadra".

U tvrtki rade na suradnji s obrazovnim institucijama i vrlo bitna karika u toj suradnji su gostujuća predavanja na fakultetima, pozivanje gostiju u urede tvrtke i studentske prakse. Što se tiče tehnologija koje bi trebalo uklopiti u studijske programe Darko Đoković kaže:

„S obzirom na brzinu kojom se tehnologija razvija, teško je reći što je aktualno, a pogotovo do kad će biti aktualno. Kao sljedeću veliku stvar, iako je već ovdje, vidimo AR i VR, čija je primjena moguća u svim sferama i široko rasprostranjena, te je ovo svakako tehnologija na kojoj treba bazirati budućnost".

Kod mladih developera vidljivi su neki problemi, a iz tih detektiranih izazova Darko je predložio i rješenja u vidu ključnih karakteristika koje Deogridan traži od nadolazećih stručnjaka.

„Prije svega, bitno je da naglasimo da je broj mladih IT stručnjaka u odnosu na ukupan broj mladih zaposlenih u IT sektoru zanemariv. Naime, unazad 2-3 godine vidimo trend prekvalifikacija i samoukih developera, što rezultira nedostatkom osnovnog, bazičnog znanja. Jednostavno, trend rasta u IT industriji nije bio ispraćen razvojem mladih IT snaga na studijima. Pored toga, mladima danas nedostaje inicijativa i usvajanje znanja, stoga bismo rekli da su dvije glavne karakteristike koje očekujemo od svakog mladog IT-evca upravo to – osnovno znanje o struci te sposobnost učenja i proaktivnost".

Darko Đoković-transparent

Prilog VIDI.edu pročitajte u cijelosti klikom na naslovnicu specijalnog priloga: 

poster
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->