Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.02.2014. 13:39

www.hr 

20 godina početne stranice Hrvatske

Davne 1994. godine na Zavodu za telekomunikacije započet je projekt WWW.HR

20 godina početne stranice Hrvatske

CARNet obilježava 20 godina projekta "WWW.HR - početna stranica Hrvatske" koji se provodi pod pokroviteljstvom Hrvatske akademske i istraživačke mreže na Zavodu za telekomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu. 

Osim što nudi osnovne informacije o Hrvatskoj, početna stranica Republike Hrvatske pokriva različite teme kao što su državno uređenje, gospodarstvo, povijest, kultura, sport i geografija, a sadržaji su dostupni na hrvatskom i engleskom jeziku.

Katalog web poslužitelja okuplja poslužitelje web sjedišta koji se nalaze u Hrvatskoj ili su tematski vezani uz Hrvatsku. Trenutačno se u katalogu nalazi više od 25000 aktivnih sjedišta razvrstanih u 745 kategorija i potkategorija.

Projekt je započeo na Zavodu za telekomunikacije iz entuzijazma nekoliko asistenata 1994. godine, u vrijeme kada je cjelokupni Internet brojao tek nekoliko stotina sjedišta.

U samim začecima projekt je nudio osnovne informacije o Hrvatskoj kao i interaktivnu kartu, među prvima takve vrste u svijetu. S vremenom i popularizacijom Interneta počelo se pojavljivati sve više web sjedišta u Hrvatskoj te je WWW.HR ponudio i servis kataloga hrvatskog weba. Početkom svibnja 1996. godine WWW.HR postaje projekt CARNeta i prvim voditeljem postaje prof. dr. sc. Ignac Lovrek.

Razvojem Interneta WWW.HR prati trendove i nudi svoje usluge novim domenama u hrvatskom internetskom prostoru te krajnjim korisnicima koji katalog sve više koriste za pretraživanje Interneta.

Danas, kada WWW.HR broji 20 godina postojanja, korisnicima se nude i aplikacije namijenjene mobilnim uređajima za operacijske sustave Apple iOS i Android, koje se mogu preuzeti iz odgovarajućih dućana upisivanjem ključne riječi "www.hr" u pretraživač. Uz aplikacije za pokretne uređaje, povodom 20 godina WWW.HR-a redizajnirano je sjedište i razvijen novi sustav za upravljanje sjedištem koji, uz postojeće funkcionalnosti, omogućuje i upisivanje lokacije sjedišta prijavljenih u katalog.

Cilj je projekta WWW.HR je kroz studentske radove i istraživanja koja se provode na Zavodu za telekomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu nastaviti s praćenjem i predviđanjem trendova te pokušati prilagoditi sadržaj korisnicima i općenito unaprijediti usluge koje WWW.HR nudi.

Potpisan sporazum o tehničkoj suradnji između Sigurnosno-obavještajne agencije i CARNeta

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije dr. sc. Dragan Lozančić i ravnatelj Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNet Zvonimir Stanić potpisali su 5. veljače 2014. godine Sporazum o tehničkoj suradnji. Ovim Sporazumom definiraju se načela tehničke suradnje između Sigurnosno-obavještajne agencije i CARNeta na projektima iz područja informacijske sigurnosti.

Izvor: CARNet

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->