Nalazite se
  • Lifestyle
  • VIDEO: Roboti testirali službenu loptu prvenstva
Članak
Objavljeno: 14.06.2018. 12:42

Adidas Telstar 18 

VIDEO: Roboti testirali službenu loptu prvenstva

Potvrdili roboti: Lopta nogometnog prvenstva u Rusiji spremna je za driblanje i udaranje.

VIDEO: Roboti testirali službenu loptu prvenstva

Službena lopta Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji Telstar 18, razvijena je u suradnji Adidasa i znanstvenika britanskog sveučilišta Loughborough University, gdje je izložena rigoroznim testovima, kako Ronaldo, Neimar, Messi i Kramarić ne bi imali problema pri driblanju i smještanju lopte u mreže protivničkih ekipa, ali i kako bi ju golmani mogli loviti bez straha da će se odbijati pod nekim neprirodnim kutovima. 

Adidas Telsta 18 2

Važnu ulogu u testiranju lopte imali su i roboti čije su je noge udarale na razne načine i u razna mjesta iz sve snage, kako bi znanstvenici mogli ustanoviti kako se lopta deformira, koliko je dugo kopačka u kontaktu s njom, kako pohranjuje energiju i kako ju vraća. Pored robota, loptu su testirali i igrači, prvo oni iz nižih engleskih liga, a potom i svjetske nogometne zvijezde, uključujući nogometaše Reala i rerezentacije Rusije, pri čemu je korišten motion-capture, a procedene su i brojne računalne simulacije, kao što možete vidjeti u ovom videu.

U testiranju je korišten i zračni tunel kako bi se ustanovila aerodinamika nove lopte, a svoju riječ su imali i golmani koji su ju isprobavali i davali svoje primjedbe inženjerima tijekom 4 godine razvoja, od čega je oko 2 godine potrošeno samo na testiranje.

Konačni rezultat je po mišljenju znanstvenika i dizajnera najbolja nogometna lopta koja je ikada napravljena, a jedna od zanimljivosti je i u tome što je u nju ugrađen i NFC čip, pa korisnik ili vlasnik lopte pomoću pametnog telefona može očitati razne podatke. Na žalost lopta ne posjeduje aktivne senzore koji bi mogli reći kako ste ju i gdje udarili, kojom brzinom vrtnje se kretala kroz zrak te snagom je udarila stoperovu glavu, no to se možda pojavi za 4 godine u Kataru.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam