Nalazite se
Članak
Objavljeno: 29.05.2024. 15:33

Grupa KONČAR na JobFairu

Uspjeh KONČARA oslonjen na domaće STEM stručnjake

Generalni sponzor Job Faira predstavio je članice svoje grupe studentima tehnoloških fakulteta, a upravo su ti diplomanti najzaslužniji za uspjehe Grupe KONČAR

Uspjeh KONČARA oslonjen na domaće STEM stručnjake

Grupa KONČAR  je kao generalni sponzor podržala 17. izdanje JobFaira. Najveći domaći neto izvoznik te regionalni predvodnik u elektroenergetici, tračničkom prijevozu i digitalnim rješenjima tako nastavlja tradiciju akademske izvrsnosti i ulaganja u obrazovanje.

Među 110 tvrtki, KONČAR se predstavio studentima kao visokotehnološki proizvođač koji proizvode i rješenja razvija samostalno, isključivo u Hrvatskoj i to s timom domaćih stručnjaka. KONČAR te domaće talente u velikoj mjeri razvija još od studentskih dana. Stoga je logični nastavak ove filozofije predstavljanje značajnog dijela društava unutar grupe brojnim studentima koji su 8. i 9. svibnja pohodili Mozaik Event Centar u Zagrebu kako bi se predstavile najsuvremenije tehnologije iz poslovnog portfelja.

KONCAR-otvor-za-web-vidi.hr-itbizcrunch-2

KONČAR je na svom izložbenom prostoru predstavio neke od ključnih značajki svojeg svakodnevnog profesionalnog i društvenog djelovanja, a studentima dao jasnu sliku za kojim profilom zaposlenika traga.

Predstavljena i nova članica Grupe KONČAR

S više od 5.200 zaposlenika, Grupa KONČAR je jedan od najvećih domaćih poslodavaca, a na međunarodnom planu je prepoznatljiv sinonim za dugotrajnost, inovativnost i kvalitetu. Odnedavno je članicom Grupe KONČAR postala tvrtka Dalekovod, a drugog dana sajma predavač Tomislav Ciglenečki održao je predavanje „Mentorska snaga u gradnji budućnosti“ kojim je studentima približio novu članicu Grupe. 

Na svom predavanju predstavio je individualizirani interni sustav osposobljavanja koji provode kroz dobro razrađen proces mentoriranja, a kojim prenose specifična znanja i vještine na nove naraštaje.

koncar-za-web-vidi.hr-itbizcrunch

Ovaj sustav osposobljavanja potaknut je činjenicom da u sklopu obrazovnog sustava trenutačno ne postoje usmjerenja koja bi obrazovala i usavršavala mlade ljude za zanimanja kao što su, primjerice, monteri dalekovoda.

Zelena energetska tranzicija kao fokus i prilika

Osim nove članice, predstavljena su i ostala prisutna društva Grupe KONČAR: Digital, Distributivni i specijalni transformatori, Električna vozila, Generatori i motori, Institut za elektrotehniku, Inženjering i Mjerni transformatori. Iz perspektive cjelokupne Grupe KONČAR, profesije budućnosti svakako će pratiti sve intenzivniji društveno-gospodarski razvoj te trend zelene energetske tranzicije i digitalne transformacije, odnosno novu eru šireg tehnološkog razvoja industrije, tržišta i društva u cjelini.

Već sada u svim industrijama postoji osjetni porast potražnje za kadrovima koji posjeduju napredna ICT znanja i vještine, a to je posljedica potrebe za radnim mjestima u segmentu razvoja i nadzora umjetne inteligencije, ali i u čitavom nizu ekonomskih područja. U kontekstu Grupe KONČAR inženjeri umjetne inteligencije, financijsko-tehnološki inženjeri, specijalisti za automatizaciju te stručnjaci za cyber sigurnost, razvoj aplikacija i softvera, obnovljive izvore energije i digitalnu transformaciju neke su od profesija za kojima će tvrtka imati još veću potrebu u budućnosti.

KONCAR-otvor-za-web-vidi.hr-itbizcrunch-3

Već sada iznimno velik i značajan udio kadra Grupe čine upravo inženjeri elektrotehnike i strojarstva, doktori i magistri znanosti, koje KONČAR samostalno obrazuje i razvija još od njihovih studentskih dana. I što je još važnije, velik broj končarevaca svojim znanjima pruža daljnji doprinos visokom obrazovanju, u ulozi aktivnih predavača i voditelja laboratorijskih vježbi na najkonkurentnijim domaćim fakultetima.Suradnju s akademskom zajednicom i tradiciju znanstveno-stručne razmjene KONČAR njeguje još od 60-ih godina prošlog stoljeća.

Kako ističu iz KONČARA, ova kvalitetna suradnja mora nastaviti stvarati znanstveno-stručni okvir za praćenje, ali i postavljanje novih tehnoloških trendova kroz obrazovanje novih generacija upravo u spomenutim smjerovima.  

Studentski programi

U sklopu istaknute tradicionalne suradnje s akademskom zajednicom, KONČAR već dugi niz godina omogućuje velikom broju studenata da se upoznaju s radom njegovih društava već za vrijeme studija. Dodatna znanja mogu steći na studentskim praksama, a velik se dio njih naposljetku i zaposli u društvima Grupe KONČAR. Velika važnost pritom se daje i strukovnim školama te su laboratoriji i tvornice otvorene njihovim profesorima.

Također, KONČAR istovremeno financijski i potrebnom opremom, poput novih računala, podržava najveća natjecanja strukovnih škola, ali i natjecanja učenika u robotici, matematici, fizici i sličnim predmetima i izvan granica Hrvatske.

koncar-za-web-vidi.hr-itbizcrunch-5

Svim tim naporima KONČAR je stigao do statusa jednog od najpoželjnijih domaćih poslodavaca, a s 5.200 zaposlenih je jedan i od najvećih. Zahvaljujući upravo takvim ljudima, KONČAR je danas najveći hrvatski neto izvoznik koji posluje na 130 tržišta diljem svijeta, te je u trenutnom razdoblju zelene tranzicije jedan od najrelevantnijih europskih proizvođača. Nastup na Job Fairu logičan je nastavak takvog djelovanja jer KONČAR i dalje ima potrebu za dodatnim širenjem kapaciteta te samim time i zapošljavanjem dodatnog kadra.

KONČARU, ali i drugim hrvatskim tehnološkim tvrtkama otvara se velika prilika. Zelena energetska tranzicija na području Europe istovremeno predstavlja povijesnu priliku, ali i izazov jer smo suočeni s nikad većom potražnjom za visokotehnološkom opremom i rješenjima, posebice u segmentu prijenosa i distribucije električne energije.

Tradicija ulaganja KONČARA u obrazovanje

Grupa KONČAR je kroz svoju stoljetnu povijest ugled izgradila upravo na tradiciji akademske izvrsnosti – njegujući kulturu znanja i neprekidnog usavršavanja te u suradnji s najrelevantnijim domaćim školama i fakultetima. Ova desetljećima duga suradnja traje i danas, a središnju ulogu u njoj ima upravo FER, koji je obrazovao, izgradio i odgojio čitave generacije končarevaca.

koncar-za-web-vidi.hr-itbizcrunch-4

Među njima se ističu brojni doktori i magistri znanosti, uvelike zaslužni za liderski status i uspjeh KONČARA kojim se danas ponosimo. Mnogi od njih svoj doprinos visokom obrazovanju pružaju i danas – i to upravo na FER-u, u ulozi aktivnih predavača i voditelja laboratorijskih vježbi. Zahvaljujući tome, KONČAR tradicionalno zapošljava i razvija perspektivne mlade kadrove koji su naposljetku zaslužni i za ono čime se Grupa najviše ponosi – vrhunskim proizvodima stvorenim isključivo vlastitim znanjem i rješenjima za tržišta diljem svijeta.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->