Nalazite se
Članak
Objavljeno: 11.10.2017. 14:36

IoT Net Adria 

U Hrvatskoj se pokreće prva LPWA IoT mreža

Tvrtka IoT Net Adria potpisala ugovor s francuskim Sigfoxom i najavila pokretanje prve nacionalne mreže IoT-a u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj se pokreće prva LPWA IoT mreža

Većina naših gadgeta poput pametnih telefona, televizora, modema, spaja se na fiksne ili mobilne komunikacijske mreže, putem kojih se omogućuje preuzimanje i razmjena različitih vrsta podataka, zahvaljujući čemu možete gledati filmove, slušati internetski radio, video-chatati, igrati World of Warcraft i uživati u drugim blagodatima digitalnog doba.

Sve više se u njih uključuje i sustav interneta stvari (IoT), koji omogućuje komunikaciju između aplikacija i senzora s uređaja poput pametnih hladnjaka, nadzornih sustava, pametnih perilica rublja, automobila i sličnih. Dok su za brzu razmjenu velikih količina podataka Wi-Fi i 4G odlične mreže, za IoT ekosustav nisu toliko atraktivne, jer stvaraju prevelike troškove, posebice u potrošnji energije potrebnoj za spajanje, što nije isplativo za uređaje koji razmjenjuju vrlo male količine podataka i ne trebaju veliku propusnost.

Bruno Crnički, suosnivač i izvršni direktor IoT Net Adria 1

Iz tog razloga razvijaju se IoT mreže temeljene na LPWA tehnologiji (Low Power Wide Area), a prvu takvu uskoro ćemo imati u Hrvatskoj zahvaljujući tvrtkama IoT Net Adria i Sigfox, koje su potpisale ugovor i najavile pokretanje prve nacionalne mreže IoT-a, koja se temelji na niskoenergetskoj širokopojasnoj bežičnoj tehnologiji.

Prema tom ugovoru, IoT Net Adria će u 24 mjeseca uspostaviti mrežu baznih stanica koja će pokrivati 96% hrvatskog stanovništva i stvoriti sustav koji će poticati hrvatska IT poduzeća, integratore sustava, startup poduzeća i pojedince, da se uključe u razvoj implementacija koje se temelje na Sigfox tehnologiji.

Emma Park, direktorica Sigfoxa za Europu 1

Pored toga IoT Net Adria želi izgraditi potpuni ekosustav rješenja i usluga za IoT u Hrvatskoj koja se mogu primjenjivati u brojnim sektorima kao što su proizvodnja, poljoprivreda, zdravstvo, promet i prijevoz, bankarstvo, osiguranje, zaštita okoliša ili inovativna rješenja za pametne gradove.

Vezani sadržaji
Ključne riječi mreža IoT IoT Net Adria LPWA Sigfox
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam