Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.09.2017. 15:17

PROMikro 

Svi učenici šestih razreda uskoro dobivaju mikroračunala

Sve osnovne škole u Hrvatskoj imaju priliku u svoju nastavu uvesti programiranje mikroračunala.

Svi učenici šestih razreda uskoro dobivaju mikroračunala

Hrvatsko Ministarstvo znanosti i obrazovanja i CARNet, Institut za Razvoj i Inovativnost Mladih - IRIM predstavili su projekt PROMikro kojemu je cilj uvođenje mikroračunala u školske programe.

Ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak istakla je da je uvođenje programiranja na mikroračunalima u osnovne škole u Hrvatskoj hvalevrijedna inicijativa Instituta za razvoj i inovativnost mladih i gospodina Nenada Bakića, koja se savršeno uklapa u program Vlade RH STEM Hrvatska. „Uvođenje mogućnosti rada na mikroračunalima za sve učenike 6. razreda ima za cilj razvoj digitalnih kompetencija učenika, poticanje kreativnosti i inovativnosti te interdisciplinarnog pristupa u korištenju informacijskih tehnologija“, naglasila je ministrica koja se ujedno zahvalila  na partnerstvu Institutu za razvoj i inovativnost mladih, CARNetu i Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Suosnivač IRIM-a poduzetnik Nenad Bakić izjavio je kako je portfelj STEM aktivnosti na raznim platformama već došao do 45.000 djece u Hrvatskoj. Bakić kaže da je akcija STEM revolucija dobila veliku podršku javnosti, i od početka je cilj bio da svako dijete u jednoj generaciji dobije mikroračunalo, a nastavnici edukaciju. Potom je dodao kako su u ovom ministarstvu našli sjajne partnere i misli da se nalazi na dobrom putu da bude prepoznato kao Ministarstvo Budućnosti.

IMG_20170906_112355

Ravnatelj CARNeta Goran Kezunović naglasio je da se korištenjem mikroračunala u nastavi razvijaju digitalne vještine, logičko razmišljanje i sposobnost rješavanja problema, dok je glavni direktor HUP-a Davor Majetić izjavio da su digitalizacija i korištenje novih tehnologija u poslu i svakodnevnom životu danas esencijalni za gospodarski i društveni razvoj svake zemlje. Zato je Hrvatska udruga poslodavaca odlučila podržati ovaj projekt kroz osiguravanje sredstava za edukaciju učitelja i nastavnika za korištenje mikroračunala.

IMG_20170906_111936

Svim školama koje se prijave na Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u projektu ProMikro omogućit će se edukacija učitelja od strane IRIM-a, a škole će samostalno odlučivati o načinima uporabe mikroračunala u nastavi. Edukacije učitelja prijavljenih škola održat će se početkom listopada na različitim lokacijama, a za sudjelovanje nije potrebno predznanje o programiranju mikroračunala. Uz edukaciju, svim učiteljima osiguravaju se micro:bit računala na trajno korištenje. Sudjelovanje škola je dobrovoljno, a krajnji rok za iskaz interesa je 20. rujna 2017. godine.

20170906_110432

Nenad Bakić je također rekao da se u projekt uključila i Hrvatska pošta koja će bez ikakve naknade slati mikroračunala školama. Koja će se mikroračunala naći hrvatskim školama zasad još nije poznato, jer se projekt nalazi na javnom natječaju, dok se procjenjuje da će koštati oko 4,8 milijuna kuna, što je po nama zapravo mali novac za provođenje jednog takvog projekta koji bi sve naše klince trebao zainteresirati i dodatno motivirati za programiranje i primjenu informatike na razna područja života.

Za novinare je održana i demonstracija programiranja BBC micro:bit računala pa smo mogli vidjeti kako je jednostavno isprogramirati malo računalo da se ponaša kao kocka za igru „čovječe ne ljuti se“ kada ga protresete, što se čini objektnim programiranjem, odnosno slaganjem naredbi poput lego kockica, pri čemu nije potrebno znati bilo što o pisanju koda.

20170906_104614

Klinci koji će savladati te osnove potom će imati mogućnost učenja programiranja mikroračunala u „pravim“ jezicima poput Pythona. Vjerujemo da je ovo doista odličan i konkretan edukacijski projekt koji će uvelike pomoći u nastavi informatike koja je od ove godine obavezna u hrvatskim osnovnim školama.

Još samo da se nešto poradi i na infrastrukturi, kako se stropovi i zidovi nekih hrvatskih škola ne bi rušili na učenike i nastavnike koji će programirati mikroračunala.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam