Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.04.2017. 13:02

PAX 

Slobodna razmjena licenci protiv patentnih trolova

U Googleov PAX program već su uključeni Google, Samsung, LG, Foxconn, HMD Global, HTC, Coolpad, BQ i Allview.

Slobodna razmjena licenci protiv patentnih trolova

Samo u posljednje dvije godine izdano je 4.000 različitih Android uređaja koji su Googleov mobilni ekosustav učinili enormno velikim, što može stvoriti (i stvara) obilje problema vezanih uz copyright i licenciranje softverskih tehnologija koje su u njima, pa stoga već duži niz godina postoje brojni sudski sporovi u kojima se vode pravne bitke oko patenata.

Google takve stvari iželi iskorijeniti programom PAX, koji predstavlja skraćeni akronim za novi sporazum između proizvođača pod nazivom "Android Networked Cross-License Agreement".

Glavna ideja PAX programa je da se stane na kraj takozvanim "patentim trolovima" koji patentima i ucjenjuju razne tvrtke, čime ih usporavaju i ograničavaju u razvoju aplikacija.  Tvrtke koje se pridružuju PAX programu daju svoj pristanak i obećanje da neće tužiti jedne druge u vezi patenata koji su povezani s Googleovim i Android aplikacijama. Pored toga, ovaj sporazum omogućuje Android partnerima da koriste tuđe softverske  patente bez plaćanja naknada, a među tvrtkama koje su ušle u PAX program već se nalaze mnoga zvučna imena industrije koja uključuju Google, Samsung, LG, Foxconn, HMD Global, HTC, Coolpad, BQ i Allview. Google kaže da PAX već uključuje više od 230.000 patenata širom svijeta i svakome se nudi mogućnost da mu se pridruži u bilo kojem trenutku.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Google Android patenti licence PAX
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->