Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.10.2019. 14:29

Promo članak 

RIT Croatia: IT stručnjaci po američkim programima

U američkom sustavu obrazovanja pristup je puno individualniji, grupe su manje i od prvog sata se radi na hands-on primjerima.

RIT Croatia: IT stručnjaci po američkim programima

RIT Croatia je međunarodni kampus američkog privatnog sveučilišta Rochester Institute of Technology i jedina visokoobrazovna institucija čiji studenti po uspješnom završetku preddiplomskih stručnih studija stječu dvije diplome: hrvatsku koju izdaje RIT Croatia te američku koju izdaje matično sveučilište u Rochesteru.

Preddiplomski stručni studij Informacijske tehnologije/Web and Mobile Computing izvodi se na oba kampusa RIT Croatia – u Dubrovniku i Zagrebu. Ovaj studij studente osposobljava za perspektivna i tražena zanimanja iz područja kao što su programiranje, modeliranje baza podataka, razvoj i dizajn web i mobilnih aplikacija. Službeni jezik je engleski te su svi programi i nastavni planovi RIT Croatia u potpunosti usklađeni s visokim standardima obrazovanja i akademskim programima RIT-a.

Kako bismo saznali više o pristupu RIT-a studentima, načinu obrazovanja i programima, porazgovarali smo s doc. dr. sc. Martinom Žagarom (Assistant Professor / Senior Research Associate, RIT Croatia). 

U čemu je RIT Croatia osobit za studiranje?

Jedna od ključnih razlika vidljiva je u pristupu studentima – u američkom sustavu obrazovanja pristup je puno individualniji, grupe su manje i od prvog sata se radi na hands-on primjerima. Nadalje, ne može se dogoditi da se neki predmet ne promijeni 5 ili 10 godina, pogotovo kada pričamo o području IT obrazovanja gdje se stvari vrlo brzo mijenjaju.

Isto tako, studenti na RIT Croatia primjerice moraju odraditi ukupno 800 sati stručne prakse kroz svoj preddiplomski studij, što im daje dodatno iskustvo, ali i proširuje stvarna znanja. Općenito, kroz taj naglasak na učenje kroz stvarne primjere smatram da su studenti puno bolje pripremljeni za buduće poslovne izazove.

IMG_4583

Američki program Master of Science in Information Sciences and Technologies kao odgovor na tehnološke trendove i potrebe industrije

Naši IT studenti su specifični i prepoznati po tome što imaju primijenjena znanja. Danas su studenti koji trenutno završavaju studije u dosta povoljnoj situaciji jer zapravo mogu birati posao, bilo u Hrvatskoj, bilo negdje u inozemstvu jer je potražnja za IT stručnjacima puno veća od ponude. Spomenuto samo naglašava koliko je važno pametno ulagati u obrazovanje koje se odnosi na buduće rastuće tehnologije i područja koja se tek razvijaju. Naš odgovor na to je uvođenje novog studijskog programa ove godine, ali i pažljivo osluškivanje potreba tržišta za budućnost.

Naš novi studijski program Master of Science in Information Sciences and Technologies  nastao je u suradnji s matičnim kampusom RIT u Rochesteru u saveznoj državi New York kao odgovor na zahtjeve tržišta u području Big Data, gdje želimo tržištu ponuditi inženjere koji imaju znanja i iskustva u trenutno vrlo značajnom, a u budućnosti vjerojatno i još značajnijem području IT tehnologija. Uz vrlo vrijedna znanja, nije naodmet naglasiti da studenti po završetku dobivaju američku diplomu i da je studij organiziran modularno te da je moguće studirati uz rad.

IMG_5577

Studij je namijenjen studentima koji imaju određeno predznanje u području IT tehnologija s ciljem produbljivanja znanja u području podatkovnih znanosti, s naglaskom na analizu, obradu i vizualizaciju podataka. Stručnjak u području podatkovnih znanosti samostalno bi trebao moći pronaći i analizirati ključne podatke specifične za neko područje ili poslovnu analizu, obraditi ih i po potrebi prikazati (vizualizirati). Zato su naši predmeti orijentirani upravo na stjecanje takvih znanja, počevši od analitičkog razmišljanja, strojnog učenja, dizajna i analize uspješnosti i efikasnosti algoritama, obrade i prikaza podataka, skladištenja podataka i tehnika vizualizacije, kao i projektnog menadžmenta.

Studenti RIT Croatia kreiraju programska rješenja za stvarne potrebe industrije

Studenti završne godine studija Informacijskih tehnologija (Web and Mobile Computing) u sklopu kolegija Senior Development Project rade na svojim završnim projektima - stvaranju programskih rješenja za poslovne klijente širom svijeta. Ovaj izazovan dvosemestralni projekt pomaže studentima da kroz praktično iskustvo razviju specifične timske i dugoročne radne vještine upravljanja projektima koje će im biti potrebne u budućoj karijeri.

Timski rad

Timovi od šest do sedam studenata s RIT-ovih globalnih kampusa u New Yorku, Dubrovniku, Zagrebu i Dubaiju (u svakom su timu predstavnici svih kampusa) zajedno rade na istraživanju, razvoju, dizajniranju i testiranju funkcionalnog programskog rješenja za stvarnog klijenta. Proces razvoja uključuje sastanak s klijentom, provođenje istraživanja, procjenu troškova i vremenskih okvira, zakazivanje sastanaka, komunikaciju s klijentima u drugim zemljama, evaluaciju projekta i uvođenje promjena tijekom projektiranja, s naglaskom na cjelokupan razvoj softvera kao i na korisničko iskustvo i pristupačnost rješenja.

U ovom projektu interdisciplinarni timovi studenata rade sa stvarnim industrijskim predstavnicima i pravim klijentima na udaljenim lokacijama, baš kao što se većina računalnih poslova danas i radi. Na većini ostalih visokoškolskih ustanova ovakvo je rješenje završnog projekta (diplomskog rada) čisto hipotetičko i projekti postoje samo na papiru, ali na RIT-u studenti dobivaju povratne informacije od klijenta i stvaraju aplikaciju spremnu za tržište. Projekti se temelje na stvarnim problemima u industriji i na kraju će biti stavljeni u upotrebu. Glavni ishod za studente je dobivanje stvarnog iskustva. Studentima se u početku daje minimalan broj informacija o samom projektu. Njihov je početni zadatak istražiti potrebe klijenta, često u novoj poslovnoj domeni, i smisliti kako to timski riješiti. Ponekad se bore, susreću se s problemima ili čak neuspjesima, ali u tome je cijela poanta. Tako funkcionira stvarni svijet.

Prošle akademske godine jedan je od industrijskih partnera na projektu bio i Siemens Healthineers sa sjedištem u Erlangenu, Njemačka. Pritom je poseban izazov studentima bila komunikacija sa sponzorom budući da su svi studenti bili na različitim lokacijama, daleko od sponzora pa su bili prisiljeni cjelokupnu komunikaciju i razvoj napraviti korištenjem telekonferencijskih tehnologija, odnosno tehnologija za udaljeno instaliranje softvera.

RIT

Ovogodišnji klijenti

A1 Hrvatska, Poliklinika Bagatin i Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera (pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske)

Ove godine studenti ukupno rade na četiri odvojena projekta, a na svakom projektu rade četiri tima koja se međusobno natječu. Dva su projekta bazirana u SAD-u gdje studenti rade na softveru za upravljanje dokumentima te na softveru za distribuciju igračaka, dok su preostala dva bazirana u Hrvatskoj. Jedan projekt sponzorira A1 Hrvatska, pri čemu studenti rade u području Interneta stvari (IoT), i to na razvoju programskog rješenja za praćenje zagađenja zraka koje se spaja na postojeću NBIoT platformu A1 Hrvatska; drugi projekt sponzoriraju Poliklinika Bagatin i Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera, a pod pokroviteljstvom je Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, i razvija programsko rješenje koje će podići prepoznatljivost hrvatskog zdravstvenog turizma u skladu sa svjetskim trendovima i zahtjevima tržišta, gdje je  poseban naglasak na cjelovitosti i prilagodljivosti rješenja obzirom na različite zahtjeve sponzora.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->