Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.07.2018. 14:40

VSITE 

Primjena umjetne inteligencije u trgovačkim centrima

AI kojeg razvija hrvatski VSITE olakšat će i ubrzat kupnju posjetiteljima, smanjiti krađe i povećati sigurnost.

Primjena umjetne inteligencije u trgovačkim centrima

Visoka škola za informacijske tehnologije VSITE u suradnji sa svojim partnerima Husar d.o.o. i Root d.o.o. realizira istraživačko-razvojni projekt  Razvoj novog inovativnog sustava za optimizaciju poslovanja i automatizaciju trgovačkih centara ASTERISK uz povezani razvoj novog sigurnosnog proizvoda ATLAS za primjenu u nadgledanim područjima visokog rizika“. Projekt se bavi primjenom obrade podataka, umjetne inteligencije i računalnog vida te integracijom različitih informacijskih tehnologija u optimizaciji, automatizaciji i nadgledanju trgovačkih centara. Vrijednost projekta, koji sufinancira EU, je oko 4,5 milijuna € i treba se realizirati do 2021. godine. Voditelji projekta su dr.sc. Milorad Nikitović, prof.v.š. i prof.dr.sc. Vojislav Kecman.

Projekt je prijavljen kroz poziv Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja. Rezultat projekta bit će dva nova sigurnosna sustava: ASTERISK i ATLAS.

ASTERISK je sustav za optimizaciju, automatizaciju i nadgledanje trgovačkih centara koji će, koristeći pametne algoritme u sprezi s kamerama, doprinijeti mogućnosti stvaranja potpuno automatiziranih trgovačkih centara te povećanju sigurnosti i smanjenju krađa u trgovačkim centrima. Platforma ASTERISK-a integrira različite informacijske i komunikacijske tehnologije uključujući nadzor korisnika (samoučeći modul), RFID, barkodove, bežične komunikacije, podsustave za obradu i analizu podataka, te podsustave za integraciju s postojećim informacijskim sustavima prodajnih centara.

Za kupca je to sustav koji omogućuje self-scanning, ubrzani prolazak kroz kontrolne točke (check-out terminale), informacije o sadržaju košarice, proizvodima koje kupac uzima, reklamama i akcijama koje su prikazane na uređaju.  Modul navigacije u realnom vremenu služi korisnicima za snalaženje po prostoru centra. 

Trgovački centri će primjenom ASTESK-a ostvariti uštede prostora, smanjiti gubitke zbog krađa,  smanjiti sigurnosne troškove te povećati prihode od prodaje i marketinga.

ATLAS je sustav nadgledanja i zaštite visokofrekventnih lokacija kao što su zračne luke, autobusni i željeznički kolodvori ili stadioni. Sustav će pratiti ponašanje i reakcije ljudi u nadgledanom prostoru, prepoznavati opasne predmete kao što su hladna i vatrena oružja, donositi sigurnosne procjene i alarmirati zaduženo osoblje.

Rezultati u pripremi i provedbi projekta a Visokoj školi za informacijske tehnologije imaju utjecaj na studijske programe. Na VSITE je formiran novi kolegij za strojno učenje i računalni vid. Studenti će biti upoznati sa znanstvenim, tehničkim i tehnološkim postupcima kao i metodologiji rada i iskustvenom znanju koja se primjenjuje u ovom projektu te će imati priliku steći praktična znanja iz domene strojnog učenja i računalnog vida i time povećati vlastitu konkurentnost na tržištu rada.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam