Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.06.2018. 13:43

OBJAVA - NATIVE AD 

Huawei flagship polaže ispit kod studenata

Huawei P20 Pro je stigao u ruke studenata recenzenata

Huawei flagship polaže ispit kod studenata

Detaljno i metodičko recenziranje možda ipak neće odgovoriti na vaše upite, pa smo testiranje Huawei flagshipa podigli na novu razinu. Tri P20 Pro modela podijelili smo studentima Veleučilišta Velika Gorica koji imaju nekoliko smjerova za IT obrazovanje. Laički, ali i dalje detaljan uvid u osjećaj korištenja ovog flagship telefona definitivno baca novo svjetlo i može značajno pridonijeti odluci o potencijalnoj nabavci ovog uređaja. Iz studentskih smo recenzija donijeli najzanimljivije izvatke koje ovdje možete pročitati.

Huawei P20 PRO

Piše: Slavko Tanček

Kamera od 40 MP glavni je razlog potražnje ovog uređaja jer svatko može učiniti da fotografije ispadnu savršene uz pomoć AI enginea. On omogućuje da pod slabom vidljivošću fotografije dobiju boju.

40-megapikselni senzor hvata boje iz okoline, monokromatski senzor od 20 MP hvata više detalja, teksture i dubinu, dok senzor od 8 MP omogućava zumiranje. Snimanje videa također omogućuje raspon rezolucija od kojih je najveća UHD 4K, a najmanja HD. „Mana“ snimanja u 4K rezoluciji jest to što duljina videa može biti najviše 10 minuta, dok je za sve ostale rezolucije jedino ograničenje memorija uređaja.

slika-hipodroma

Usporena snimka omogućuje snimanje u trima brzinama: 120 fps, 240 fps i 960 fps. 6 GB radne memorije daje brzinu uređaju i omogućuje pokretanje brojnih aplikacija u pozadini. HiSilicon Kirin 970 daje fluidnost u igrama na stabilnih 60 fps. Igre isprobane na uređaju bile su Fifa Mobile, PUBG i GTA San Andreas. Ni u jednoj nije bilo trzanja i broj sličica u sekundi ostao je na stabilnih 60.

bench-rezultati

Baterija uređaja uz konstantno korištenje izdržala je 2 dana, što je jako dobro u usporedbi s konkurencijom. Brzo punjenje omogućuje da se uređaj napuni na 100 % za otprilike sat vremena.

Huawei P20 Pro je izvrstan high-end uređaj sa sjajnom kamerom koji bih rado posjedovao. Za cijenu od 6500 kn dobije se kamera od 40 MP te izvrstan dizajn i hardverske specifikacije u odnosu na konkurenciju.“

Ljepotan ili zvijer? HUAWEI P20 Pro

Piše: Marino Prigorac

„Napokon ste s nestrpljenjem uključili svoj novi uređaj, pred vama se pojavljuje 6,1-inčni ekran koji se prostire gotovo preko cijelog uređaja, čak i na vrhu lijevo i desno od zvučnika za razgovor, kamere, senzora blizine i lampice za obavijesti. Taj gornji dio ekrana obično popuni traka za obavijesti, ali i bilo koja druga aplikacija koja se prikazuje preko punog zaslona, no to možete promijeniti u postavkama zaslona promjenom pomalo zbunjujuće nazvane opcije „kotačić“. Jedina osobna zamjerka na prvi pogled smještaj je navigacijskih tipki na dno zaslona, a ne ispod njega, pored čitača otiska prsta.

vvg-023

Sučelje uređaja lako ćete prilagoditi svojim željama, a sve instalirane aplikacije možete prikazati na početnom zaslonu ili u izborniku odabirom jedne od tih dviju ponuđenih opcija u postavkama prikaza.

Jedna od karakteristika ovog uređaja koja mi je zapela za oko je i kamera, odnosno njih čak četiri. Tri smještene sa stražnje strane uređaja i jedna centralno smještena iznad ekrana. Stražnje kamere od 40, 20 i 8 MP zasigurno će zadovoljiti svačije afinitete prema fotografiji, a ako pak volite selfije, tu je sekundarna kamera od 24 MP. Jedina subjektivna mana stražnjim kamerama njihova je izbočenost izvan gabarita uređaja. Baterija od 4000 mAh kod prosječnog će korisnika bez problema izdržati dva dana korištenja, dok će oni malo zahtjevniji uređaj ipak morati puniti za sljedeći dan.“

HUAWEI P20 PRO – Najbolji smartphone za fotografiranje ikada?

Piše: Josip Pavlović

„Unutarnji hardver sastoji se od osmojezgrenog procesora (4 x 2,4 GHz Cortex-A73 i 4 x 1,8 GHz Cortex-A53) i 6 GB RAM-a, što je i više nego dostatno za takav telefon. Grafički je čip Mali-G72 MP12, a unutarnja memorija 126 GB. Testiranjem preko Antutu Benchmarka došao sam do rezultata od 199929, što je bolje od 85 % ostalih telefona. Baterija u P20 PRO verziji ima 4000 mAh. U mom slučaju izdržala je cijeli dan surfanja, gledanja videa visoke rezolucije i nekakvih pola sata igranja igara. Sasvim pristojno za takav telefon.

IMG_20180516_163916

Softverski dio preuzima Android 8.1. s tradicionalnim korisničkim sučeljem EMUI. Budući da nisam velik ljubitelj tog sučelja, jer velikim dijelom nova Android ažuriranja kasne zbog njegove prilagodbe, naveo bih to kao minus. Ono najbitnije, što se softverskog dijela tiče, zapravo je vezano uz kameru. To je softver vođen umjetnom inteligencijom koja uvelike pomaže pri snimanju slika. Na temelju okoline odabire jedan od 19 načina za prilagodbu slike. Osobno me najviše iznenadio „portrait“, pomoću kojega se bez imalo muke mogu snimiti izvrsne fotografije.

IMG_20180519_203232

Prednja selfie kamera također je vrlo dobra. Međutim, ponekad i previše uljepšava sliku da ne bude realna, čak i kada isključite filter za ljepotu. Snimanje videa također je iznad prosjeka. Pomoću UI-a se slika vrlo lako stabilizira, a moguće je snimati i 960 fps super slow-motion. Isprobano i stvarno radi dobro.

Na kraju se da zaključiti da su kamere, zaslon, zvučnici i softver za prepoznavanje lica velike prednosti uređaja. Međutim, metalno-stakleni oblik koji vrlo lako sklizne u nekim situacijama i povremeno grijanje uređaja prilikom zahtjevnijih radnji nedostaci su o kojima bi trebalo voditi računa.“

Veleučilište Velika Gorica

Veleučilište Velika Gorica u svom obrazovnom programu ima pet preddiplomskih stručnih studija i tri specijalistička. Jedan je od preddiplomskih stručnih studija Održavanje računalnih sustava – studijski program namijenjen stjecanju znanja i vještina potrebnih u područjima programiranja, baza podataka, računalnih mreža, projektiranja i održavanja informacijskih sustava.

vvg-014

Održavanje računalnih sustava izvodi se kao redovni i izvanredni studij. Redovni studij održava se u prijepodnevnim terminima, s punim fondom sati, s tim da je naglasak na praktičnom radu. Nakon svakog nastavnog sata slijedi sat vježbi na kojima studenti koriste novo naučeno gradivo na određenom primjeru, najčešće iz prakse, te mogu od nastavnika zatražiti savjet i mišljenje. Plan i program studija osmišljen je tako da u jednakoj mjeri budu zastupljeni kolegiji iz područja projektiranja informacijskih sustava, softverskih i hardverskih tehnologija, što je naročito značajno za buduće inženjere održavanja računalnih sustava, koji su danas među najtraženijim profilima računalnog usmjerenja na tržištu u Hrvatskoj i svijetu.

Na Veleučilištu Velika Gorica nastavu izvode stručnjaci iz različitih područja koji svojim bogatim iskustvom podučavaju studente na realnim primjerima i problemima iz pojedinog područja. Veleučilište Velika Gorica nije veliko veleučilište, stoga je odnos između nastavnika i studenata gotovo prijateljski. Nastavnici Veleučilišta Velika Gorica konstantno se usavršavaju sudjelovanjem na raznim seminarima i radionicama te proširuju svoje znanje na doktorskim studijima.

Studente se za vrijeme studija potiče na samostalnost, razvijanje vlastitih ideja, rad na projektima i sudjelovanje na raznim seminarima iz područja poduzetništva i startup projekata. Veleučilište Velika Gorica opremljeno je najmodernijom opremom koja omogućuje studentima nesmetano razvijanje vještina, ideja i inovacija u ugodnom okruženju.

Studij Održavanje računalnih sustava orijentiran je na praktičnu primjenu te se u sklopu svakog sata na svakom predmetu održavaju vježbe na kojima studenti primjenjuju stečeno znanje s predavanja i rješavaju probleme koji se pojavljuju u praksi. Surađujemo s nizom tvrtki iz ICT sektora. Razmjenjuju se iskustva i osluškujemo kakvi kadrovi tim tvrtkama trebaju. Veleučilište ima i Gospodarski savjet, u kojem ima i predstavnika iz ICT sektora. Isto tako, imamo mnogo nastavnika vanjskih suradnika koji dolaze upravo iz privrede.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam